Sosiaalipoliittinen sihteeri Kaija Kallinen: Ostoeläkkeiden kuluttajasuojaa parannettava
Vanhasen hallituksen päätös muuttaa yksityisten eläkevakuutusten verovähennykset pääomaveron puolelle on närkästyttänyt erityisesti ostoeläkkeitä kauppaavat henkivakuutusyhtiöt. Yhtiöt ovat viime vuosina vakuuttaneet siistineensä ostoeläkkeiden markkinointia ja kiinnittävänsä vakuutusten myynnissä erityistä huomiota jaettavan tiedon luotettavuuteen.
Käynnissä oleva keskustelu viittaa siihen, että ostoeläkkeitä on edelleen myyty nimenomaan runsaskätisen ansiotuloista tehtävän verovähennyksen turvin.
Henkivakuutusyhtiöiden edustajat ovat julkisuudessa väittäneet, ettei voimassa olevien ostoeläkkeiden verovähennysoikeutta voi muuttaa. Perustuslain mukaan verotuksesta päättää kuitenkin eduskunta eivätkä vakuutusyhtiöt. Vakuutusyhtiöiden esiintyminen herättää kysymyksen, ovatko yhtiöt markkinoineet eläkevakuutuksia lupailemalla katteettomasti, että eläkemaksut ovat myös tulevina vuosina verotuksessa vähennyskelpoisia.
On kohtuutonta, jos eläkevakuutuksen ottanut on vakuutusyhtiön harhaan johtamana sidottu yhtiön perimiin eläkemaksuihin. Kuluttajan suojan kannalta on tarpeen tarjota ostoeläkkeen ottaneelle mahdollisuus irtisanoa sopimuksensa myös siten, että hän halutessaan voi välittömästi nostaa kertyneet säästönsä. Ostoeläkkeestä eroon pääsy on perusteltua myös siksi, että eläkemaksujen verovähennysoikeuden varjolla yhtiöt ovat perineet korkeita hoitopalkkioita. Yhtiöiden on syytä oma-aloitteisesti ryhtyä tarvittaviin toimiin niin, että harhaanjohtavasta tiedosta kärsineet kansalaiset voivat paitsi irtisanoa ostoeläkesopimuksensa myös halutessaan nostaa kertyneet säästönsä.