Sosiaalipaketista neuvottelutulos
Työeläkkeen ikäraja joustavaksi, ansioturvalle pääsy helpottuu
Neuvottelutulos kalvoina (pdf)
Työeläke- ja työttömyysturvajärjestelmien uudistamisesta saavutettiin neuvottelutulos maanantaiaamuna hiukan klo 4 jälkeen. SAK:n hallitus hyväksyi neuvottelutuloksen tämänpäiväisessä kokouksessaan.
Yksityisalojen työeläkkeen ikäraja muuttuu jatkossa joustavaksi. Eläkkeelle voi siirtyä jo 62-vuotiaana tai työntekoa jatkaa aina 68 vuoden ikään saakka, jolloin kertyvän eläkkeen määrä nousee.
Eläkepalkan laskusääntö uudistetaan. Palkansaajan koko työhistorian huomioon ottava malli otetaan käyttöön vuonna 2005. Siirtymäajan eli vuoden 2010 loppuun sen rinnalla kulkee myös nykyinen eläkkeiden laskentamalli, joka perustuu palkansaajan kunkin työsuhteen viimeisten 10 vuoden ansioihin. Siirtymäajan eläke lasketaan eläkkeensaajalle paremman vaihtoehdon mukaan.
Siirtymäajan jälkeen, viimeistään vuoden 2011 alussa, siirrytään yhteen eläkejärjestelmään, jonka toteutuksesta ja yksityiskohdista sovitaan viimeistään vuoden 2008 loppuun mennessä. Pohjana on tuolloin kriteeristö, joka turvaa, että nykyisen järjestelmän epäkohdat poistuvat ja eläkkeet lasketaan oikeudenmukaisesti riippumatta työsuhteiden kestosta ja määrästä.
Jatkossa eläkettä alkaa kertyä kaikista 18-vuotiaana ja sen jälkeen tehdyistä työsuhteista. Alle 18-vuotiaana tehdyistä työsuhteista ei kerry eläkettä, mutta toisin kuin nykyään työeläkemaksua ei myöskään peritä.
Osa-aikaeläkkeeseen oikeutettujen ikäraja nousee 58 vuoteen vuonna 2003. Jatkossa vanhuuseläkettä kertyy osa-aikatyön määrän lisäksi puolella nykyisestä osa-aikaeläkkeen karttumasta.
Varhaiseläkkeisiin muutoksia
Siirtyminen joustavaan vanhuuseläkkeen ikärajaan aiheuttaa muutoksia varhaiseläkkeisiin. Yksilöllinen varhaiseläke on voimassa vuoden 2003 loppuun saakka. Vuodesta 2004 lähtien työkyvyttömyyseläkkeelle pääsyä helpotetaan siten, että vuonna 1944 ja sen jälkeen syntyneiden työkyvyttömyyseläkkeen arvioinnissa otetaan jatkossa huomioon myös työkyvyn ammatillinen luonne.
Nykyisenlainen ”työttömyyseläkeputki” säilyy vuoden 2014 loppuun saakka eli järjestelmän piirissä ovat vielä 1949 tai sitä ennen syntyneet. Vuoden 1949 jälkeen syntyneiden ikääntyvien työttömien toimeentulo turvataan uudenlaisella järjestelmällä, jossa työttömyysturva ulottuu vanhuuseläkkeeseen asti. Työtön henkilö voi uudessa järjestelmässä valita eläkejärjestelmän piiriin siirtymisen joustavasti 62 ja 65 vuoden väliltä.
Ansioturvalle pääsy helpottuu
Työttömyysturvajärjestelmää kehitetään siten, että ansioturvalle pääsy helpottuu. Ansiosidonnaisen päivärahan paluuehto lyhenee 10 kuukaudesta 8 kuukauteen. Samalla ansioturvan 10 kuukauden työssäoloehdon tarkastelujakso pitenee 24 kuukaudesta 28 kuukauteen. Yhdistelmätuella työskentely kartuttaa jatkossa työssäoloehtoa puolella työssäoloajasta. Nykyään karttuma on kolmannes.
Sovitellun päivärahan ehtoja muutetaan siten, että pätkätöiden vastaanottaminen helpottuu. Yli kaksi viikkoa kestävä kokoaikainen työsuhde ei joudu sovittelun piiriin eikä siten vähennä työttömyysturvaa.
Esitykset valtiovarainministeri Niinistön alenemaportaasta ja työhistorian keston mukaisesta alenemasta työttömyysturvassa torjuttiin. Sen sijaan työttömyysturvaan on tulossa ylenemäporras niille, joilla on takanaan vähintään 20 vuoden työhistoria ja jotka on irtisanottu tuotannollisista ja taloudellisista syistä. Eroraha liitetään osaksi työttömyysturvaa, jolloin se nostaa turvaa keskimäärin 30 markalla päivältä 130 päivän ajan.
Sosiaalipakettiin kuuluu lisäksi valtioneuvoston kannanotto työllisyyden edistämisestä ja siihen liittyvistä toimista.