Sopeuttamistaakka sysättiin palkansaajien harteille

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly arvostelee uutta hallitusta talouden sopeuttamistaakan sysäämisestä kokonaan palkansaajien harteille.
29.05.2015 11:34
SAK
Lauri Lyly

Lisäleikkausten kytkeminen yhteiskuntasopimuksen syntymiseen merkitsee Lylyn mukaan sitä, että hallitus laittoi omaan päätäntävaltaansa kuuluvia asioita työmarkkinoiden taakse.

– Teidän pitää leikata palkkoja ja muita työehtoja viidellä prosentilla. Jos ette sitä tee, niin sitten leikkaamme lapsilisistä tai muista indekseistä ja tekijöistä, Lyly kuvaili hallituksen toimeksiantoa Ylen aamu-tv:n haastattelussa perjantaina.

SAK:n puheenjohtaja muistuttaa, että palkansaajajärjestöt ovat jo osallistuneet talkoisiin tekemällä viime vuosina isoja taloudellisia ratkaisuja, muun muassa eläkepaketin ja maltilliset palkkaratkaisut.

– Olemme jatkossakin valmiit neuvottelemaan ja katsomaan ratkaisuja järkevästi. Mutta se ei ole reilua, että kaikki tulee palkansaajapuolen laariin.

Yhteiskuntasopimuksen lähtötilanteeseen voitava vaikuttaa

SAK:n puheenjohtaja korostaa, että järjestöjen on voitava vaikuttaa myös yhteiskuntasopimuksen lähtötilanteeseen.

– Mitä työttömyysturvan tai koulutuksen suhteen tullaan jatkossa tekemään. Nämä pitää olla pöydällä keskustelussa ja niihin pitää pystyä vaikuttamaan.

Lyly toivoo, ettei yhteiskuntasopimuksen vino asetelma tärvele kesäkuun puoleenväliin mennessä käytäviä neuvotteluja ensi vuoden palkkaratkaisusta.

– Se pitäisi saada tehtyä ajallaan, ja sitten vasta ruvetaan murehtimaan tätä yhteiskuntasopimusta.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.