Sinnikkyydellä kohti tulevaa!

Sinnikkyys nousi yhdeksi Suomen työelämän arvoksi Työelämä 2020 -hankkeen käynnistämässä arvokeskustelussa viime keväänä. Keskusteluissa korostui muun muassa tarve jatkuvaan kehittymiseen ja kasvuun sekä pitkäjänteiseen suunnitteluun ja toimintaan.
23.09.2014 07:35 karhu admin
TEMin hankejohtaja Margita Klemetti.

Sinnikkyys, tai kansanomaisesti ”sisu” pohjautuu suomalaiseen perusarvoon − vaikeina aikoina ei anneta periksi. Työyhteisössä sinnikkyyden tunnistaa siitä, että epäonnistumisenkin jälkeen yritetään uudestaan.

Suomalaista ”sisua” löytyy myös nuoristamme. Kansainvälisen PISA-tutkimuksen mukaan Suomessa sinnikkyys vaikuttaa kansainvälisesti verrattuna suuresti koululaisten menestymiseen. Suomalaiset 15-vuotiaat ovat Euroopan parhaita arkipäivän ongelmanratkaisussa. Suomalaisia oppilaita arvioitiin myös avoimiksi uusia tehtäviä kohtaan.

Tämä uutinen vahvistaa uskoamme nuoriin ja heidän kykyihinsä. Toisaalta se asettaa myös meille työelämässä oleville haasteita. Pystymmekö rakentamaan työelämään tuleville nuorille sellaisia työpaikkoja, joissa he pääsevät käyttämään näitä tutkimuksessa esiin tulleita vahvuuksiaan? Avoimia ja kannustavia työyhteisöjä, joissa asiat tehdään määrätietoisesti yhdessä suunnitellen. Osaammeko ammentaa sinnikkyydestä kumpuavat voimavaramme työelämän kehittämisessä?

TEM:n julkaiseman Työolobarometri 2013 tulosten mukaan työntekijöiden mahdollisuudet osallistua oman työpaikan kehittämiseen ovat parantuneet. On huolestuttavaa, että silti edelleen vain noin puolella vastaajista oli tähän hyvät mahdollisuudet.

Hyödyntämällä työyhteisön kollektiivista osaamista ja kokemusta varmistamme, että työpaikalla tehdään oikeita asioita ja asiat tehdään oikein. Yhdessä tekeminen edellyttää kaikkien vastuunottoa. Se myös edellyttää vuoropuhelua, muiden kuuntelua ja myös muilta oppimista. Paras ratkaisu oman työyhteisön ongelmiin tai kehittämistarpeisiin ei välttämättä aina löydy itseltä vaan joltain toiselta työyhteisön jäseneltä. Ja joskus ne parhaat vinkit pitää napata muilta, eri työyhteisöstä tai ehkä jopa ihan toiselta toimialaltakin.

Tavoitteemme on rakentaa yhdessä suomalaisten työpaikkojen kanssa Suomeen Euroopan paras työelämä vuoteen 2020 mennessä. Onnistuminen on pitkälti kiinni siitä miten hyvin me onnistumme luomaan yhdessä tekemisen kulttuuria työpaikoilla. Pystymmekö kääntämään työelämämme haasteet mahdollisuuksiksi? Tulemmeko ulos tästä suhdanne- ja rakennemurroksesta viisaampina? Olemmeko pystyneet rakentamaan työpaikoistamme tulevaisuuden työpaikkoja, joissa perusasiat ovat kunnossa ja työ on houkuttavaa, mielekästä ja antaa työntekijälle energiaa.

Työelämän kehittämisessä pätee hyvin seuraava kiinalainen sanalasku ”Jos haluat kulkea nopeasti, kulje yksin. Jos haluat päästä perille, kulje yhdessä!” Nyt on tullut aika aloittaa meidän ja nuorten yhteinen matka kohti tulevaisuuden työelämää!

Margita Klemetti
Kirjoittaja on hankejohtaja Työ- ja elokeinoministeriön työelämä 2020 -hankkeessa.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.