Santamäki-Vuori: Palvelujen ulkoistaminen vie päätösvallan veronmaksajilta
Palkkatyöläinen 8/2004
Kun kunta ostaa palveluita ulkopuoliselta yhtiöltä tai vaikka kunnan omalta osakeyhtiöltä, ei kunnan asukkailla ole enää sijaa päätöksenteossa. Osakeyhtiölaki asettaa rajoituksia jopa omistajille annettavan tiedon suhteen.
– Miksi ollaan valmiita verovaroista kustantamaan paitsi itse palvelu, myös omistajien vaatima tuotto sijoitetulle pääomalle, kun vaihtoehtona on se, että verovarat käytetään itse palvelun tuottamiseen ja kehittämiseen, kysyy Kunta-alan ammattiliiton KTV:n puheenjohtaja Tuire Santamäki-Vuori Palkkatyöläisen haastattelussa.
Santamäki-Vuori ottaa esille myös palvelujen ulkoistamisen vaikutuksen kunta-alan eläkkeiden rahoitukseen. Kunnilla on oma eläkejärjestelmä, joka yksityissektorin tapaan perustuu siihen, että tulevat kunta-alan työntekijät maksavat aikaisempien sukupolvien eläkkeen.
– Eläkejärjestelmän rahoituksellinen kestävyys lähtee laskelmista, että kunta-alan palkkasumma kasvaa reaalisesti puolitoista prosenttia vuodessa seuraavat 30 vuotta. Se ei kyllä mahdollista kovin suurta henkilöstömäärän vähentämistä, Santamäki-Vuori toteaa.
Tuire Santamäki-Vuoren haastattelun voi lukea Palkkatyöläinen-lehden verkkoversiosta. Lehti käsittelee laajemminkin ulkoistamisen vaikutuksia sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Lehdestä löytyy myös palkansaajakeskusjärjestöjen Brysselin toimiston KEY:n uuden johtajan Jarmo Lähteenmäen haastattelu ja SAK:n tasa-arvosihteerin Marja Erkkilän arviot eduskunnassa käsiteltävänä olevasta uudesta tasa-arvolaista.