Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Samapalkkaisuusohjelman tavoit…

Uutinen

Samapalkkaisuusohjelman tavoitteita edistettävä seuraavalla sopimuskaudella

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen

Palkallinen äitiysloma kaikille aloille

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalaisen mukaan naisten ja miesten palkkaerojen kaventamisen peruslähtökohtana on työn vaativuuden arviointi. Ihalainen edellyttää, että työpaikoilla noudatetaan lain vaatimusta niin, että saman työnantajan palveluksessa oleville maksetaan samasta ja samanarvoisesta työstä samansuuruista vaativuuspalkkaa työehtosopimuksesta riippumatta. Samapalkkaisuus ei toteudu, jos vertaillaan vain sopimusalojen sisällä pienipalkkaisten naisten palkkoja.

Ihalaisen mukaan palkkatasa-arvoa ei ratkaista yhdellä sopimuskierroksella. Palkkausjärjestelmien kuntoon saattaminen ja vääristymien korjaaminen vaatii jatkuvaa työtä ja työnantajilta myös rahallista panostusta. Tähän myös julkisen sektorin on työnantajana varauduttava.

– Julkisella sektorilla poliittisten päättäjien tehtävä on varmistaa riittävä rahoitus julkisten palvelujen kehittämiselle, henkilöstöresurssien lisäämiselle ja kilpailukykyisille palkoille. Työmarkkinajärjestöjen vastuu on neuvotella ja sopia palkankorotusten oikeudenmukaisesta kohdentumisesta sopimuspöydissä, Ihalainen painottaa.

– Kolmikantaisesti valmisteltu samapalkkaisuusohjelma ei ole uskottava ellei sen toteutumista edistetä seuraavalla sopimuskaudella. Suurin tasa-arvoon vaikuttava tekijä on yleiskorotuksen profiili. Sentti- ja europainotteisuus tukee palkkaerojen kaventamista. Meidän on myös arvioitava nykyisten liitto- ja tasa-arvoerien toimivuutta ja kehittää palkkamalleja, joilla voidaan entistä paremmin kohdentaa korotukset niihin ammattiryhmiin, joiden palkka ei ole sopusoinnussa työn vaativuuteen nähden, Ihalainen sanoo.

– Palkkatasa-arvo lisääntyisi, jos koko henkilöstön tehtävien vaativuutta arvioitaisiin yhdellä työnarviointijärjestelmällä. Tällaisia käytäntöjä pitää tukea ja levittää myös samapalkkaohjelman kehittämishankkeiden kautta. Myös työehtosopimusten sukupuolivaikutusten arviointia on seuraavalla sopimuskierroksella tehostettava. Työehtosopimukset on laitettava tasa-arvoläpivalaisuun. Työehtosopimusten on kohdeltava nais- ja miesvaltaisia ammatteja tasa-arvoisesti. Myös palkkausjärjestelmät on tutkittava niin, ettei esimerkiksi samasta haitasta makseta erisuuruista haittalisää nais- ja miesvaltaisissa ammateissa, Ihalainen korostaa.

Myös perhevapaisiin liittyvissä eduissa on eroja eri sopimuksissa. Ihalaisen mukaan yhdeksi ykköstavoitteeksi onkin asetettava palkallinen äitiysvapaa kaikilla aloilla &#;8211 se on tasa-arvoasia. Nykyisin palkallista äitiysvapaata ei ole yksityisillä palvelualoilla eikä osalla kuljetusalojen ja teollisuuden työntekijöistä.