Saksalainen ay-johtaja vaatii GATS-neuvottelujen jäädyttämistä

31.03.2003 13:10
SAK

Saksassa ammattiliitto ver.di:n puheenjohtaja Frank Bsirkse vaatii palvelujen kansainvälistä kauppaa koskevan GATS-sopimuksen uudistusneuvottelujen jäädyttämistä. Järjestö edustaa kolmea miljoonaa yksityisten ja julkisten palvelualojen työntekijää.

Liiton yhteisessä tutkimuksessa Hans-Böckler-säätiön kanssa päätellään, että neuvottelut uhkaavat johtaa työntekijöiden asemaa heikentäviin muutoksiin ennen muuta posti- ja kuriiripalveluissa, raideliikenteessä, merenkulussa ja lentokentillä. Myös finanssijärjestelmät ovat vaarassa altistua aiempaa pahemmin kriiseille, Bsirkse varoitti viime viikolla ay-liikkeen GATS-konferenssissa Berliinissä.

Hän muistutti, että EU:n neuvottelijat saattavat käyttää julkisten palvelujen avaamista ulkomaiselle kilpailulle pelinappulanaan. Bsirkse epäili, että EU:n päättäjät saattavat pitää sitä keinona, jolla olisi mahdollista torjua vaatimukset avata EU:n maataloustuotteiden markkinoita ulkomaiselle kilpailulle.

GATS-sopimuksessa todetaan, että se ei koske julkisia palveluja. Sopimukseen sisältyy kuitenkin kohta, joka on tämän kanssa ristiriidassa. Bsirkse ja moni muu GATS-sopimuksen arvostelija pitää tätä epämääräisyyttä vaarallisena, koska se saattaa tehdä tilaa vaatimuksille sallia ulkomainen kilpailu julkisen terveydenhuollon, koulutuksen ja muiden peruspalveluiden toimeksiannoista.

Ajankohtaista Suomen ulkopuolelta toimittanut Juhani Artto.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.