Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n valtuuston päätöslausuma…

Uutinen

SAK:n valtuuston päätöslausuma 21.5.2005

SAK:n valtuuston kokous 20. ja 21.5.2005

SAK:n valtuusto tuomitsee metsäteollisuustyönantajien yrityksen jyrätä yksipuolisesti läpi kohtuuttomat työehtojen heikennykset. Paperiteollisuuden sopimuskiista on saanut vakavat mittasuhteet ja metsäteollisuustyönantajat ovat siirtyneet yhteistyön politiikasta vastakkainasettelun politiikkaan. Metsäteollisuustyönantajien on palattava tasavertaiseen, myös toista osapuolta huomioon ottavaan neuvotteluasetelmaan. Suomalaisen työelämän vahvuus on yhdessä sopiminen, jota ei pidä tuhota hetkellisten virhearviointien vuoksi.

Metsäteollisuustyönantajat halusivat tietoisesti irtautua muille osapuolille kelpaavasta tulopoliittisesta sopimusratkaisusta esittäen Paperiliitolle suuren määrän työehtojen heikennyksiä. Paperiliitto on johdonmukaisesti korostanut paperityöntekijöille kelpaavan saman tuloratkaisun kuin muillekin.

SAK:n valtuusto pitää metsäteollisuustyönantajien julistamaa työnsulkua kohtuuttomana ja ylimitoitettuna toimena. Työnantajien heikennysvaatimukset ovat uhka koko ammattiyhdistysliikkeelle. Työnsulku on Elinkeinoelämän keskusliiton tukema metsäteollisuustyönantajien periaatteellinen taistelu koko ammattiyhdistysliikettä vastaan, koska sen taloudellisilla menetyksillä ei näytä olevan merkitystä. SAK:n valtuusto ei hyväksy nyt eikä tulevaisuudessakaan työnantajan pakkotoimilla tapahtuvaa työntekijöiden etujen heikentämistä.

Metsäteollisuustyönantajien julistama työnsulku aiheuttaa päivittäin raskaita menetyksiä paperityöntekijöille, paperiteollisuudelle ja sitä lähellä oleville aloille. Työnsulku uhkaa kansantalouden suotuisaa kehitystä, ja pitkittyessään tappiot eivät ole missään suhteessa niihin kustannussäästöihin, joita paperityöntekijöiden työehtojen heikennysesitykset toisivat.

SAK:n valtuusto ilmaisee tukensa Paperiliitolle sen pyrkiessä tulopoliittisen kokonaisratkaisun mukaiseen sopimukseen. SAK:n liitot ovat valmiita Paperiliiton niin pyytäessä erikseen sovittaviin tukitoimiin.

SAK:n valtuuston kannanotto: Vanhemmuuden kustannukset kolmikantavalmisteluun – Työmarkkinajärjestöt valmistelemaan maahanmuuttopolitiikkaa

SAK:n valtuuston kannanotto: SAK:n valtuusto tukee Tarja Halosen uudelleenvalintaa

  • Osoitteesta www.sak.fi/valtuusto löytyvät SAK:n valtuuston esittely, liittoesitykset valtuustolle, haastatteluja, lehdistötiedotteet ja referaatteja valtuustossa pidetyistä puheista.