SAK:n valtuuston päätöslausuma 15.5.2004
SAK:n valtuusto 14. ja 15.5.2004
Ostovoiman ja muutosturvan tuloratkaisu!
Suomi on saatava ulos joukkotyöttömyyttä ylläpitävästä investointilamasta. Työllisyyden kääntäminen nousuun vaatii vahvaa talouskasvua ja pitkäjänteistä, yhteistyöhön pohjautuvaa talous-, työmarkkina- ja yhteiskuntapolitiikkaa.
Nyt on saatava liikkeelle talouskasvua ja työpaikkoja luovia teollisuuden, palvelualojen ja julkisen sektorin investointeja. Yritysten vahvat taseet ja hyvä kilpailukyky sekä kansantalouden vahva rahoitusasema antavat tilaa investointien kasvulle. Panostuksia liikenneverkkoon sekä tutkimus- ja tuotekehitykseen on jatkettava ja yritysten riskirahoituksen saatavuus on turvattava eri toimialoilla. Liiketoimintaosaamista ja vientiä myös palvelualoilla on edistettävä. Julkisten hyvinvointipalvelujen saatavuus on turvattava.
SAK:n mielestä on rauhassa selvitettävä mahdollisuudet aikaansaada helmikuussa 2005 päättyvän tulosopimuksen jatkoksi laaja talous- ja tuloratkaisu, johon kaikki osapuolet aidosti sitoutuvat. Ratkaisun tulee tukea investointeja, työllisyyttä, palkansaajien ostovoimaa ja tulonjaon oikeudenmukaisuutta. Palkansaajien turvaa muutos- ja irtisanomistilanteissa sekä työttömyyden kohdatessa on vahvistettava. Palkansaaja-järjestöjen keskinäistä yhteistyötä on vahvistettava näiden tavoitteiden toteuttamiseksi.
Vuosilomalain uudistus
Käynnissä oleva vuosilomalain uudistus sisältää myönteisiä parannuksia ja laista tulee nykyistä selkeämpi. Jatkovalmistelussa on huolehdittava siitä, että oikeus viidenteen lomaviikkoon säilyy osana pakottavaa lainsäädäntöä.
Palkansaajien valvottava etujaan eurovaaleissa!
Euroopan unionin laajentuminen on hyvinvointia ja rauhaa edistävä hanke. Työmarkkinoiden vakaudelle tulevaan haasteeseen varautumiseksi oli oikein säätää työvoiman vapaalle liikkumiselle siirtymäaika, joka alkuvaiheessa on kaksi vuotta, ja jonka jatkosta päätetään maan hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen yhteisen selonteon pohjalta.
Palveluiden vapaa liikkuvuus toteutuu heti ja se voi johtaa pyrkimyksiin polkea ulkomaisen työvoiman työehtoja Suomessa. Siksi palveluita tilaavalle yritykselle on säädettävä vastuu työehtosopimusten ja lakien noudattamisesta, ammattiliitoille annettava kanneoikeus ja Suomeen palveluita tuovalle yritykselle säädettävä velvollisuus ilmoittautua ennakkoperintärekisteriin. Työehtojen valvonta on aina tehtävä työntekomaassa. Työehtojen valvontaan on turvattava riittävät resurssit.
Kesäkuussa pidetään EU-parlamentin, Euroopan eduskunnan vaalit. EU-lainsäädäntö heijastuu entistä enemmän Suomen lakeihin. Euroopan eduskuntaan tulee saada työelämää ja palkansaajan arkea tuntevia edustajia.
Äänestetään eurovaaleissa palkansaajan edun puolesta!
Kannanotto kunta-alan eläkeuudistukseen
Osoitteesta
löytyvät SAK:n valtuuston esittely, liittoesitykset valtuustolle, lehdistötiedotteet, haastatteluja ja referaatteja valtuustossa pidetyistä puheista.