Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n valtuuston päätöslausuma…

Uutinen

SAK:n valtuuston päätöslausuma

SAK:n valtuusto oli koolla Kiljavalla 22.-23.11.2002

SAK:n valtuusto 22.-23.11.2002

Valtuusto edellytti kevätkokouksessaan SAK:n hallituksen selvittävän mahdollisuudet solmia työllisyyttä tukeva, palkansaajien ostovoimaa kasvattava ja työelämän laadullisia uudistuksia sisältävä tulopoliittinen kokonaisratkaisu. Saavutettu neuvottelutulos vastaa riittävässä määrin asetettuja tavoitteita. Tärkeintä on, että tulopoliittinen sopimus tuo vakautta ja ennustettavuutta epävarmaan taloustilanteeseen.

Sopimus ja hallituksen työllisyyspaketti tukevat työllisyyttä ja lisäävät palkansaajien ostovoimaa. Joustavampi taulukko- ja ohjepalkkoja koskeva linjaus mahdollistaa liittoneuvotteluissa tarpeellisen palkkausjärjestelmien kehittämisen ja ylläpidon.

Osittaisen hoitovapaan laajennus helpottaa työn ja perhe-elämän yhteensovittamista ja aikuisväestön osaamisen nosto-ohjelmaan panostetaan. Ulkomaalaisten työntekijöiden työehtojen valvonta tehostuu ja luottamushenkilöiden toimintaedellytykset paranevat. Neljän tunnin vähimmäistyöaika ja solidaarinen palkankorotuslinja tekevät oikeutta etenkin naisvaltaisten alojen työntekijöille. Laadullisia uudistuksia olisi vaikea toteuttaa ilman tulopoliittista kokonaisratkaisua. Palkansaajakeskusjärjestöjen hyvä yhteistyö oli tärkeä edellytys tavoitteiden saavuttamiselle.

Työnantajien jäykän asennoitumisen takia tulos- ja voittopalkkioiden käyttöönoton pelisäännöissä ja keskeytymättömän vuorotyön työajan lyhentämisessä ei edetty. Tavoite työntekijöiden muutosturvallisuuden vahvistamisesta toteutui vain osittain. Kolmikantaisessa jatkovalmistelussa on varmistettava, että henkilökohtaiset työllistymisohjelmat merkitsevät todellisia mahdollisuuksia uudelleenkouluttautumiseen ja -sijoittumiseen.

Yhtiöiden vastuun lisääminen irtisanomisiin johtavissa yritysjärjestelyissä ja työntekijöiden muutosturvan parantaminen säilyvät edelleen palkansaajapuolen tavoitteena. Niihin on palattava täsmennetyin tavoittein seuraavilla neuvottelukierroksilla.

Työnantajien viivyttelyn takia lyhyeksi jäänyt liittoneuvotteluaika on nyt käytettävä tehokkaasti hyväksi. Työnantajaliittojen on oltava valmiita aidosti hakemaan alakohtaisia sovellutuksia, joilla määräaikaan mennessä varmistetaan työ- ja virkaehtosopimusten syntyminen neuvottelutuloksen pohjalta.

EU laajentuu vappuna 2004. Yritysten yhteiskuntavastuuseen kuuluu, että myös ulkomaiseen työvoimaan sovelletaan suomalaisia työehtoja. Hallituksen on viivyttelemättä toteutettava tuloratkaisussa ehdotetut toimet työsuhdevalvonnan tehostamiseksi. Vähimmäistyöehtojen noudattamatta jättäminen on luokiteltava työsyrjintärikokseksi ja ammattiliitoille on annettava nykyistä paremmat oikeudet puolustaa myös ulkomaalaisten työntekijöiden oikeuksia. Valtuusto kiirehtii ulkomaalaislain antamista eduskunnalle työlupavalvonnan tehostamiseksi.

Liikenne- ja viestintäministeriön kaavailut liikenteen kilpailuttamisen lisäämisestä ja kansallisvarallisuuden yksityistämisestä on estettävä, jotta ei vaaranneta liikenne-turvallisuutta, julkisten palvelujen toimivuutta tai ympäristön tilaa. Espanjan öljykatastrofi osoittaa mihin piittaamattomuus, veroparatiisien ja halpatyövoiman hyväksikäyttö sekä säätelyn puute voi pahimmillaan johtaa.

Osoitteesta
löytyvät SAK:n valtuuston esittely, liittoesitykset ja valtuuston niistä antamat lausunnot, kokouksen aikana julkaistut lehdistötiedotteet, referaatteja valtuustossa pidetyistä puheista ja valtuuston jäsenten haastatteluja.