SAK:n valtuusto pui neuvottelutilannetta

SAK:n valtuusto kokoontuu Kiljavan opistolle torstaina ja perjantaina 21.–22. toukokuuta.
20.05.2015 09:00
SAK
SAK:n valtuusto kokoontuu Kiljavan opistolla Nurmijärvellä

Kokouksen puheenaiheiksi noussevat alkukesän neuvottelut työllisyys- ja kasvusopimuksen jatkosta, hallitusohjelman valmistelu sekä hanke uuden palkansaajakeskusjärjestön perustamiseksi.

SAK:n valtuuston puheenjohtaja Jarkko Eloranta kehotti avauspuheessaan ammattiyhdistysliikettä haastamaan julkisuuden ilmatilaa. Hänen mukaansa julkista keskustelua hallitsevat nyt työnantajapuoli ja valtiovarainministeriö ryyditettyinä pankkiekonomistien taustakuorolla.

– Vahvan ja realistisesti asioihin suhtautuvan suomalaisen ay-liikkeen on kyettävä tuomaan uusia kehityskulkuja kulloiseenkin keskusteluun, Eloranta painotti.

Liitot esittävät työttömyyskassakonsernia

Jäsenliitot ovat jättäneet tänä vuonna valtuustolle yhteensä 13 esitystä.

Posti- ja logistiikka-alan unioni, Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys sekä Rautatievirkamiesliitto esittävät, että uuden palkansaajakeskusjärjestön selvitystyön yhteydessä tutkittaisiin laajan työttömyyskassakonsernin perustamismahdollisuudet. Liittojen mukaan työttömyys kohtelee nyt ammattialakohtaisia kassoja epätasaisesti.

Metalliliitto on huolissaan siitä, että harmaan talouden torjuntaan palkattujen lähes sadan tutkijan palkkoihin ei ole varattu tarvittavia määrärahoja vuoden 2016 budjettikehyksessä. Liitto kehottaa esityksessään SAK:ta vaikuttamaan hallitukseen tutkijoiden rahoituksen varmistamiseksi myös tulevaisuudessa.

Palvelualojen ammattiliitto ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto kiinnittävät esityksessään huomiota koulutuksen epätasaiseen jakautumiseen eri henkilöstöryhmien välillä. Viime vuonna voimaan tulleen osaamisen kehittämisen toimintamallin mukaista koulutusta pitäisi liittojen mukaan kohdistaa nykyistä kattavammin SAK:laiseen jäsenistöön.

Valtuusto on SAK:n ylin päättävä elin edustajakokousten välillä. Siinä on 119 jäsentä.

Pauli Vento / SAK

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.