SAK:n valtuusto: Nuorten eläkkeet turvattava

Nuoretkin ansaitsevat kohtuulliset eläkkeet.
22.11.2013 11:00
SAK
SAK:n valtuusto on koolla Kiljavan opistolla

Piakkoin käynnistyvässä eläkeuudistuksessa on päätettävä eläkemaksujen korotuksesta tasolle, jolla eläke-etuudet voidaan turvata jatkossakin. Näin totesi Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n valtuusto päätöslausumassaan tänään perjantaina.

Nuorten lisäksi valtuusto kantaa huolta ikääntyvien työntekijöiden jaksamisesta. Työkyvyn heikentyessä on oltava mahdollisuus keventää työtaakkaa ja siirtyä tarvittaessa joustavasti eläkkeelle. Ikääntyvien toimeentulosta on pidettävä huolta.

- Myös työelämän laatua täytyy parantaa, koska ilman sitä työurien kestävä piteneminen on mahdotonta. Esimerkiksi laadukkaan työterveyshuollon tulee olla kaikkien työtä tekevien saatavilla, valtuusto toteaa.

Lisäksi valtuusto korostaa, että työurien pidentymistä ei saa vaarantaa leikkaamalla julkisia palveluita.

SAK:n valtuusto kokoontuu kaksi kertaa vuodessa päättämään järjestön toiminnasta ja linjauksista.


SAK:n valtuuston päätöslausuma 22.11.2013

Hyvinvointivaltion rahoitus on turvattava myös tuleville sukupolville. Kestävyysvajetta ei ratkaista talouskasvua heikentävällä leikkauspolitiikalla, vaan kestävällä talouskasvulla ja paremmalla työllisyydellä. Maltillisen työllisyys- ja kasvusopimuksen vastineena yritysten on osoitettava vastuullisuuttaan investoimalla ja työllistämällä.

Työuria on pidennettävä alusta, keskeltä ja loppupäästä. Tässä kokonaisuudessa eläkeuudistus on vain yksi osa. Eläkeuudistuksessakin päämääränä pitää olla työn lisääminen. Sopimus ei synny mekaanisella eläkeiän nostolla tai etuusleikkauksilla. Tarvitaan laaja työuraratkaisu, jossa kehitetään suomalaista työelämää kokonaisvaltaisesti.

Eläkeuudistuksella on turvattava nuorten eläkelupaus nostamalla eläkemaksut tasolle jolla voidaan turvata etuudet. Samalla on pidettävä huolta ikääntyneiden työn raskaan raatajien toimeentulosta. Työkyvyn heikentyessä on oltava mahdollisuus keventää työtaakkaa ja siirtyä tarvittaessa joustavasti eläkkeelle. Myöskään työelämän laadun parantamista ei voi unohtaa, koska ilman sitä työurien kestävä pidentyminen on mahdotonta. Esimerkiksi kehittämällä työterveyshuollon kattavuutta voidaan ehkäistä työkyvyttömyyttä joka syrjäyttää työelämästä.

Työurien pidentymistä ei saa vaarantaa leikkaamalla julkisia palveluita. Ilman kunnollisia terveys-, päivähoito-, vanhus- ja muita julkisia palveluita myöskään yksityisen sektorin työntekijät eivät pysty pidentämään työuriaan. Hallituksen suunnittelemat miljardin euron säästöt kuntien menoihin uhkaavat peruspalveluita. Kuntien tehtävien ja velvoitteiden läpikäynti on tehtävä harkitusti, jotta kansalaisten peruspalvelut eivät vaarannu. Julkinen sektori ei säästä siirtämällä rahoja taskusta toiseen

SAK:n perusarvoihin kuuluu kunnioittaa sopimusrajoja, siksi SAK:n valtuusto tuomitsee jyrkästi työnantajien sopimuskeinottelun. Työnantajien härski sopimusshoppailu nakertaa sopimusyhteiskunnan perusteita. Työnantajien yksipuolisiin yrityksiin vaihtaa työehtosopimusta vastataan oikeutetusti ay-liikkeen laillisilla painostuskeinoilla. Myös ulkomaisen työvoiman väärinkäyttö ja saatavuusharkinnan kierto voivat olla keinoja kiertää työehtosopimuksia. Tällaisen vehkeilyn valtuusto tyrmää. Työnantajien on lopetettava suomalaisen sopimusjärjestelmän polkeminen ja kunnioitettava työehtosopimuksia, joita he ovat itse olleet solmimassa.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.