SAK:n työolobarometri: Paikallinen sopiminen ei innosta työntekijöitä
SAK:laisten ammattiliittojen jäsenet eivät lämpene pelkästään työpaikoilla tehtäville työehtosopimuksille, kertoo tuore SAK:n työolobarometri. Ainoastaan työpaikkatasolla tehtäviä sopimuksia palkankorotuksen suuruudesta ja jakamisesta kannattaa vain 5&#;82116 prosenttia.
Työolobarometrissa kysyttiin, millä tasolla palkankorostusten suuruudesta ja jakamisesta tulisi päättää. Eniten kannatusta sai monimuotoinen sopiminen, jossa kysymyksistä voitaisiin neuvotella sekä työpaikalla että liiton tai keskusjärjestön välityksellä. Palkankorotusten suuruudesta päätettäessä monimuotoinen sopiminen kävisi parhaiten 64 prosentille vastaajista.
Palkankorotusten jakamisesta päättäisi monimuotoisesti 41 prosenttia. Toiseksi eniten kannatusta sai liitolle tai keskusjärjestölle keskitetty sopiminen: yli puolet jättäisi palkankorotuksen jakamisesta päättämisen liitoille tai keskusjärjestöille.
Kolmanneksella vastaajista oli kokemusta oman työpaikkansa omaa ammattiryhmää koskevista palkankorotuksista. Noin kaksi kolmasosaa heistä koki, että palkankorotukset oli kohdennettu oikeudenmukaisesti. Noin puolet koki, että palkkakuopassa olleet saivat korotuksen. Sen sijaan vain joka neljäs koki, että korotukset pienensivät miesten ja naisten välistä palkkaeroa.
– Tulos viittaa siihen, että miesten ja naisten välisten palkkaerojen kaventamisen kannalta paikallinen sopiminen on ongelmallista, barometrin laatija, SAK:n ekonomisti Erkki Laukkanen arvioi.
Barometrin vastaajien joukossa oli myös työttömiä ja lomautettuja, joista neljä viidestä sai ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa. Tulosta voi Laukkasen mukaan pitää tyydyttävänä.
– Huolestuttavaa sen sijaan on, että vain kolmannes työttömistä oli saanut tarjouksia avoimilta markkinoilta tai päässyt työhallinnon toimenpiteiden piiriin. Työttömyyden hoito näyttäisikin käytännössä lepäävän pääosin työttömyyskorvausten varassa.
SAK:n työolobarometriin vastasi tammi–helmikuussa 1020 SAK:laisen ammattiliiton jäsentä, joista 844 oli palkkatyössä. Aineiston kokosi Tilastokeskus.
SAK:n työolobarometri 2009 löytyy oikeanpuoleisen palstan linkin kautta.