SAK:n työolobarometri: Joka toinen SAK:lainen työskentelee vuosittain sairaana
SAK:n tuoreen työolobarometrin mukaan sairaana työskentely on hyvin yleistä. Se kertoo osaltaan palkansaajien tunnollisuudesta, mutta myös siitä, että kova kiire pakottaa töihin sairaanakin.
Työolobarometrissa selvitettiin muun muassa vastaajien sairastamista ja työterveyshuoltoa. Hälyttävä tulos on se, että joka toinen vastaaja kertoi olleensa edellisen vuoden aikana sairaana töissä ainakin kerran. Vastanneet eivät siis aina hae sairauslomaa, vaikka olisivat sen tarpeessa. Naiset ovat miehiä tunnollisempia eli työskentelivät sairaana useammin kuin miehet.
Tulosten mukaan sairaana työskentely vähenee iän karttuessa, likimain samassa suhteessa kuin sairastaminen ylipäänsä. Sitä, miksi varttuneemmat palkansaajat ovat harvemmin sairaana, aineisto ei kerro.
Valtaosa vastanneista kertoi olevansa työnantajan järjestämän työterveyshuollon piirissä. Kuitenkin viidesosa alle 20 hengen työpaikkojen työntekijöistä ei ollut sen piirissä tai ei tiennyt olevansa. Noin 70 prosenttia pienten työpaikkojen työntekijöistä on ollut työterveyshuollon vastaanotolla viimeisen vuoden aikana, mutta vain kolmannes on saanut työhön liittyvää neuvontaa ja ohjausta. Tulosten mukaan siis pienillä työpaikoilla on puutteita niin työterveyshuollon järjestämisessä kuin työterveyshuollon sisällössä.
Työaikoihin kaivataan omaehtoista joustoa
Barometrissa selvitettiin myös työoloja. Tulosten mukaan työaika ja palkansaajan mahdollisuudet vaikuttaa siihen ovat keskeisiä työoloihin vaikuttavia tekijöitä. Vaikutusmahdollisuuksia lisäävät järjestelyt kuten liukuva työaika ja työaikapankki, parantavat selvästi palkansaajien arviota työoloistaan. Nämäkään järjestelmät eivät kuitenkaan ole myötävaikuttaneet ongelmaksi koetun kiireen tai sairaana työskentelyn vähenemiseen.
Toinen työolojen kannalta merkityksellinen tekijä on henkilöstökoulutus. Jo vähäinenkin koulutus näyttäisi parantavan arviota omista mahdollisuuksista vaikuttaa työhön ja sitä kautta myös työn mielekkyyttä.
SAK julkaisi tänä vuonna ensimmäistä kertaa työolobarometrin, jossa kartoitettiin SAK:laisten palkansaajien näkemyksiä ja kokemuksia heidän työhönsä liittyvissä asioissa. Jatkossa tutkimus on tarkoitus toistaa vuosittain niin, että osa kysymyksistä toistuu samanlaisina ja osa vaihtuu kulloisenkin teeman mukaan. Tänä vuonna teemana oli työntekijöiden sairastaminen ja työterveyshuolto. Aineiston kokosi Tilastokeskus.
SAK:n työolobarometri 2008 löytyy oikeanpuoleisen palstan linkin kautta.