SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja: Thaimaalaisten kohtelu häpeällistä

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö pitää thaimaalaisten marjanpoimijoiden asemaa Suomessa häpeällisenä. SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukiainen korostaa, että jokainen täällä ansaitsee ihmisarvoisen kohtelun.
26.09.2013 15:58
SAK

– On käsittämätöntä, että Suomen kaltaiseen oikeusvaltioon voidaan tuoda ”yrittäjiksi” köyhiä ihmisiä lähes 8 000 kilometrin päästä ja jättää heidät oman onnensa nojaan, kun he yrittävät pitää kiinni oikeuksistaan ja ihmisarvostaan.

– Ihmisille valkenee vasta Suomessa, että heitä kohdellaankin yrittäjinä, vaikka he ovat täysin heidät maahan järjestäneen yrityksen armoilla ja pitävät itseään palkansaajina.

Suomeen töihin tulleet thaimaalaiset ovat lisäksi joutuneet maksamaan laittomia välitysmaksuja. Osa heistä onkin koko omaisuutensa ja tulevaisuutensa vaarantavissa veloissa.

– Haluaako Suomi todella sallia tällaisen toiminnan? kysyy SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja.

Marjanpoimijoita kohdeltava työntekijöinä

Matti Tukiainen

Tukiaisen mukaan metsämarjojen poimijoiden tilanteeseen on yksinkertainen ratkaisu: heitä on kohdeltava työntekijöinä ja sovellettava heihin Puuliiton valmiiksi neuvottelemaa maaseutuelinkeinojen työehtosopimusta.

SAK vetoaa hallitukseen, että maahantulon ehdot ja nykyisenlaiset modernin orjakaupan mahdollistavat epäselvyydet lainsäädännössä ratkaistaan mahdollisimman pian.

– Lisäksi täällä nyt olevien, oikeuksiaan puolustamaan nousseiden thaimaalaisten tilanne on selvitettävä pikimmiten, Tukiainen vaatii.

SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja huomauttaa, että thaimaalaiset näyttävät olevan täysin oikeudettomassa asemassa. SAK:n ja Puuliiton edustajat kuulivat poimijoita tänään.

Lisätiedot
SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukiainen, puh. 0400 600 099

Puuliiton tiedote

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.