Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n Tukiainen: Työllisyyspol…

Uutinen

SAK:n Tukiainen: Työllisyyspolitiikassa eteenpäin Suomen mallia kehittämällä

Matti Tukiainen

SAK:n johtaja Matti Tukiaisen mielestä niin sanottua Tanskan mallia ei voi suoraan siirtää Suomeen, koska työllistämismäärärahat ovat Suomessa Tanskaa vaatimattomammalla tasolla. Keskiviikkona Valkeakoskella puhuneen Tukiaisen mukaan Tanskan oppeja kannattaa hyödyntää sovittamalla niitä suomalaiseen todellisuuteen.

Viime aikoina on jälleen keskusteltu siitä, pitäisikö Suomeen siirtää Tanskan malli. Yleensä Tanskan mallilla tarkoitetaan sitä, että irtisanomissuoja on heikko ja työttömyysturva on hyvä. Tämän lisäksi Tanskassa panostetaan aktiiviseen työvoimapolitiikkaan noin kolminkertaisesti Suomeen verrattuna.

Todellisuudessa Suomen malli ei ole kovinkaan kaukana Tanskan mallista. Järkevämpää olisi puhua molemmista pohjoismaisina malleina. Sekä Suomessa että Tanskassa irtisanomissuoja on alempi kuin Euroopassa keskimäärin, mikä on osaksi alentanut työllistämiskynnystä. Molemmissa maissa työttömyysturva on yleisesti hyvä, tosin Tanskassa työttömyysturvan taso on parempi.

Suomen erottaa Tanskasta selvimmin vaatimattomampi panostus aktiiviseen työvoimapolitiikkaan. SAK on pitkään vaatinut työllisyysmäärärahojen nostamista pohjoismaiselle tasolle. Näin ollen vakavammin Tanskan mallista voidaan Suomessa alkaa puhua vasta sitten, kun aktiivisen työvoimapolitiikan määrärahat saadaan kolminkertaistettua nykytasosta.

SAK on vaatinut aina lisää panostuksia ja vaikuttavuutta aktiiviseen työvoimapolitiikkaan. Emme ole kuitenkaan olleet eturintamassa vaatimassa ”Tanskan mallia” Suomeen, sillä olemme ymmärtäneet, että toisen maan kulttuuria, historiaa, maantiedettä ja elinkeinorakennetta ei voi suoraan siirtää tänne. Tämän tosiasian tunnustaminen veisi työllisyyskeskustelua eteenpäin.

Tanskan kokemuksia meidän kannattaa tietysti hyödyntää, mutta uudet opit on aina sovitettava suomalaiseen todellisuuteen. Työllisyyspolitiikassakin päästään parhaiten eteenpäin Suomen mallia kehittämällä.

Lisätietoja

Johtaja Matti Tukiainen, puh. 0400 600 099