Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n Pertti Parmanne: Ylijoht…

Uutinen

SAK:n Pertti Parmanne: Ylijohtaja sekaantuu tuponeuvotteluihin

Johtaja Pertti Parmanne

– Globalisaatiotyöryhmän puheenjohtaja ottaa suuren vastuun kannettavakseen. Hän allekirjoitti ja julkisti kesken tuponeuvotteluja raportin, joka tukee työnantajien pyrkimyksiä. Raportissa ehdotetaan muun muassa, että paikallisella tasolla voitaisiin poiketa alan työehtosopimuksista irtisanomisen tai lomautuksen vaihtoehtona, sanoo SAK:n johtaja Pertti Parmanne.

– Irtisanomisia ja lomautuksia tekevät nykyisin myös varsin hyvin kannattavat yritykset tavoitteenaan pörssikurssien ja optioiden arvon nostaminen. On pöyristyttävää ajatella, ettei työnantajan tarvitsisi noudattaa työehtosopimusta, jos hän uhkaa irtisanomisella tai lomautuksella, Parmanne toteaa.

Parmanteen mukaan raportissa asetutaan tukemaan myös työnantajien valituksia liian suurista palkkojen yleiskorotuksista.

– Eivät työnantajat niin heikoilla sopimusneuvotteluissa ole, että tarvitsisivat tukea valtiovarainministeriön virkamiehiltä. Kyllä pääomatulojen osuus kansantulosta on kasvanut muutoinkin, Parmanne sanoo.

Parmanteen mukaan monet elinkeinopolitiikan kehittämistä koskevat raportin ehdotukset ovat kuitenkin myönteisiä.

– Suomen vahvuutena nähdään osaamisen yhteiskunta. Niin ammatillista koulutusta kuin tutkimus- ja tuotekehittelyäkin ehdotetaan kehitettäväksi. Teknologiahankkeiden riskirahoitusta, liikenneinvestointeja ja aktiivista työvoimapolitiikkaa halutaan lisätä. Eri toimialojen työmarkkinaosapuolten vuoropuhelun tuloksia ei kuitenkaan ole täysimääräisesti hyödynnetty, Parmanne huomauttaa.

Lisätietoja:

SAK:n yhteiskuntapoliittisen osaston johtaja Pertti Parmanne, puh. (09) 7721 310