Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n Pekka Ahmavaara: Tupo on…

Uutinen

SAK:n Pekka Ahmavaara: Tupo on tehtävä

Pekka Ahmavaara

– SAK:n vasemmistoryhmän kanta tulopolitiikkaan on periaatteellinen: tulopolitiikka ei ole vain työmarkkinasopimusten muoto, jonka hyväksyminen riippuu sisällöstä. Tulopoliittisten sopimusten avulla voidaan saada aikaan tuloksia, jotka eivät muilla tavoin ole mahdollisia, eivät ainakaan yhtä hyviä, sanoi SAK:n varapuheenjohtaja Pekka Ahmavaara tänään Vasemmistoliiton ay-parlamentissa Helsingissä.

– Tupon avulla voidaan liittokohtaisia sopimuksia paremmin parantaa ja ylläpitää työllisyyttä. Se on ay-liikkeen ja sen jäsenten yhteiskunnallinen ykköstavoite edelleen. Tulopolitiikan avulla voidaan edistää yhteiskunnallista vakautta ja ennustettavuutta, mikä on tärkeää niin yrityksille kuin kotitalouksillekin – palkansaajaperheille. Tupon avulla voidaan taata tasainen ostovoiman kasvu, tarvittaessa myös tuloverotusta välineenä käyttäen. Vain tupon avulla voidaan harjoittaa koko palkansaajakunnan kattavaa solidaarista palkkapolitiikkaa. Ja tulopoliittisten sopimusten avulla voidaan parhaiten saada aikaan työelämään ja sosiaalipolitiikkaan liittyviä lainsäädäntöä vaativia uudistuksia.

– Olemme siis tulopolitiikan kannalla. Kun Antti Kalliomäki sanoo meidän olevan demareita, toisinaan parempia demareita kuin he itse, vastaisin tähän samoilla sanoilla seuraavasti: Ei, me emme ole parempia demareita, vaan yksikertaisesti demareita parempia, Ahmavaara painotti.

Ahmavaaran mukaan tupon tekemisen edellytykset ovat tällä hetkellä epäselviä. Ensi viikon alkupuolella kaikki työmarkkinajärjestöt epäilemättä ilmaisevat valmiutensa tuponeuvottelujen käynnistämiseen.

– Vaikeudet ovat kuitenkin suuria. Palkankorotusten taso ja malli näyttävät etukäteen ehkä vaikeuksista suurimmalta. Monet ryhmät vaativat eri perustein itselleen muita suurempia korotuksia, mikä ei ole tupon yhteydessä mahdollista. Palkkaodotukset ay-liikkeessä ovat – kun tuloverohelpotukset on hylätty – suuria. Työnantajat taas korostavat kuinka erittäin maltilliset – pienet – palkankorotukset nyt ovat eri syistä välttämättömiä.

– Tilannetta ei helpota myöskään se, että eri osapuolet näyttävät surutta heittelevän ilmaan milloin mitäkin tupon hyväksymisen välttämättömiä ehtoja. Työnantajat puolestaan ampuvat niitä yhtä ahkerasti välittömästi alas, kuin skeet-ampujat konsanaan. Nyt tarvittaisiin malttia ja neuvotteluja eikä uhoa, puolin ja toisin. Itse haluaisin asettaa tupon tekemiselle kaksi välttämätöntä ehtoa: että syntyy hyväksyttävä neuvottelutulos ja että neuvottelutulos kuitataan liittosopimuksiksi riittävän kattavasti, Ahmavaara sanoi.