SAK:n pääekonomistin terveiset budjettiriiheen: Isot infrahankkeet liikkeelle

Maan hallitus kokoontuu keskiviikkona ja torstaina budjettiriiheen. SAK:n pääekonomisti Olli Koski pitää ensi vuoden budjettiin kaavailtuja maltillisia lisäkohdennuksia perusteltuina.
25.08.2014 15:55
SAK
Olli Koski

– Nyt on hyvä laittaa Pisara-radan ja Länsimetron jatkeen kaltaisia isoja infrahankkeita liikkeelle. Asunnot ja kasvua parantavat investoinnit ovat tässä tilanteessa tarpeen.

Suomi kärsii tällä hetkellä muun Euroopan tapaan kysynnän puutteesta.

– Raha ei Euroopassa välity reaalitalouteen. Julkiset taloudet supistavat julkista kulutusta, mutta myös yksityisellä puolella pankit supistavat luotonantoaan, Olli Koski sanoi maanantaina Yle Puheen Politiikkaradiossa.

Euroopan pankit saatava kuntoon

Kosken mukaan pankkisektorin tervehdyttäminen on ennakkoehto talouskasvun saamiseksi liikkeelle Euroopassa.

– Yhdysvalloissa laitettiin pankit kuntoon nopeassa aikataulussa. Siellä talous kasvaa ja pankit lisäävät luototustaan, mikä on nykyään talouskasvun ehto.

SAK:n pääekonomisti pitää mahdollisena, että suurtenkin eurooppalaisten valtioiden velkoja joudutaan järjestelemään uudelleen.

– Euroopan keskuspankin on ehkä otettava taseeseensa vähän isompienkin valtioiden velkoja, jotka tavalla tai toisella mitätöidään ajan kuluessa. Siinä tullaan EKP:n mandaatin rajoille, mutta ehkä siihen joku keino keksitään.

Erot osinkojen verotuksessa kannustavat verosuunnitteluun

Olli Koski otti haastattelussa kantaa myös yhtiöjärjestelyihin, joiden avulla muun muassa lääkärit voivat muuttaa tulojaan verottomiksi osingoiksi. Ylen tietojen mukaan sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty on muuntanut vuosina 2006–2009 sivutyönsä tuloja verottomiksi osingoiksi tällaisten järjestelyjen kautta.

Kosken mukaan verokikkailun mahdollistaa osinkoverotuksen kokonaisuus, jossa listaamattomien ja listattujen yhtiöiden välillä on iso ero verotuksessa.

– Kun verotuksessa on näin iso ero, se kannustaa verosuunnitteluun, joka on sinänsä lainmukaista mutta ei mielestäni kovin tehokasta.

Yle Puheen Politiikkaradiossa haastateltiin myös Nordean pääekonomistia Aki Kangasharjua. Ohjelman voi kuunnella Yle Areenassa.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.