SAK:n pääekonomisti: Talouspolitiikassa päähuomio kasvun edellytyksiin

SAK:n pääekonomisti Olli Koski pitää talouspolitiikan tärkeimpänä ohjenuorana kasvun ja sen edellytysten luomista.
26.03.2015 11:01
SAK
Olli Koski

Monet puolueet ovat eduskuntavaalien alla esitelleet leikkaus- ja sopeuttamislistojaan. Koski kuitenkin huomauttaa, etteivät työpaikat synny leikkauksilla vaan kasvun kautta.

– Suomi tarvitsee ensinnäkin työmarkkinaratkaisun, jolla huolehditaan kilpailukyvyn lisäksi palkansaajien ostovoimasta. Toisen kokonaisuuden muodostavat harkittu sopeuttaminen ja kasvua luovat investoinnit.

Kolmantena tulevat Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön pääekonomistin mukaan rakenneuudistukset, joilla parannetaan julkisen talouden pitkän aikavälin kestävyyttä.

– Tällainen kokonaisuus olisi järkevämpi kuin se, että kisaillaan siitä, kuka leikkaa miljardeissa eniten, Koski totesi torstaina Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on esittänyt mittavia veronkevennyksiä lääkkeenä Suomen talouden ongelmiin. Olli Kosken mukaan niihin ei kuitenkaan lähitulevaisuudessa ole juuri varaa.

– Kun ikääntyvä väestö kasvaa, edellyttää se aika korkeata verotuksen tasoa. Suomalaiset ovat myös isossa mittakaavassa valmiita veroja maksamaan.

Velkaantumisen hillintä edellyttää uskottavuutta

Suomen velkataakka on seuraavan vaalikauden aikana nousemassa yli 120 miljardin euron. Koski muistuttaa, että velan suhde bruttokansantuotteeseen on siitä huolimatta edelleen Euroopan matalimpia.

Velkataakan suuruuden sijaan Olli Koski on enemmän huolestunut velkaantumisen vauhdista.

– Meidän pitää saada velkaantuminen kuriin jollain uskottavalla aikataululla. Hallituksen pitäisi tehdä aika töpäköitä päätöksiä vaalikauden alussa, mutta jaksottaa ne niin, että ne haittaavat mahdollisimman vähän talouskasvua ja työllisyyttä.

Olli Kosken ja EK:n pääekonomistin Jussi Mustosen haastattelu on nähtävissä Ylen Areenassa.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.