SAK:n pääekonomisti: Talouskasvua vauhditettava tuottavuutta parantamalla

SAK:n mielestä työllisyyden ja tuottavuuden parantaminen ovat keskeisiä keinoja, joilla synkkä taloustilanne voidaan kääntää valoisammaksi. Järjestö julkisti tänään tiistaina tavoitteensa hallituksen kehysriiheen.
18.03.2014 11:13
SAK
Olli Koski

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön pääekonomistin Olli Kosken mukaan talouskasvun vauhdittamiseksi tarvitaan nyt talouden tuottavuuden ja yritysten tuotannon parantamista sekä elinkeinorakenteen monipuolistamista.

– Kilpailua on lisättävä erityisesti vähittäiskaupassa. Koulutuksessa ja tutkimuksessa tarvitsemme lisää kansainvälisyyttä, sanoi Olli Koski.

Ihmisten työllistymistä vaikeuttaa se, että työpaikat ja työntekijät sijaitsevat eri puolilla maata. Tilannetta pahentaa kohtuuhintaisten asuntojen puute pääkaupunkiseudulla ja muissa kasvukeskuksissa.

– Työvoimapolitiikan määrärahoja ei nyt pidä missään tapauksessa leikata, sanoi Olli Koski.

SAK esittää, että valtio sitoutuu rahoittamaan länsimetron jatkamista vain sillä ehdolla, että Espoo sitoutuu kaavoittamaan asuntoja radan varteen.

Malttia talouden sopeuttamiseen

Julkisen talouden sopeuttamistoimet on SAK:n mukaan tehtävä harkitusti jaksottamalla säästöt ja mahdolliset verojen kiristykset useammalle vuodelle.

– Työn verotusta ei pidä kiristää. Sen sijaan pääomatulojen progressiota voidaan lisätä ja kiinteistöveropohjaa laajentaa.

SAK:n tavoitteissa korostetaan, että pelkkien leikkausten sijaan tarvitaan investointeja energia-, liikenne- ja tietoverkkoihin sekä koulutukseen.

 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.