Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n pääekonomisti Pertti Par…

Uutinen

SAK:n pääekonomisti Pertti Parmanne: Työttömyyseläkkeen poistaminen ei tuo työpaikkoja

SAK:n mielestä sosiaali- ja terveysministeriön ulostulo eläkeasioissa oli yllättävä, kun samanaikaisesti asian valmistelu ja työmarkkinajärjestöjen väliset keskustelut ovat pahasti kesken. Ministeriön eläkkeiden heikentämistä tarkoittavat esitykset tukevatkin aikalailla yksipuolisesti työnantajapuolen tavoitteita ja näin vaikeuttavat neuvotteluja.

SAK torjuu kaavailut työttömyyseläkkeiden yksipuolisesta poistamisesta. Ministeriön linjauksista huokuu jälleen ikääntyneiden työttömien syyllistäminen omasta työttömyydestään. Tämä on kohtuutonta, kun tiedetään, että maassa on edelleenkin 300 000 työtöntä ja uusista, erityisesti ikääntyneisiin työntekijöihin kohdistuvista saneerauksista kerrotaan viikoittain.

Osa-aikaeläke on tarjonnut ikääntyvälle työntekijälle mahdollisuuden pysytellä työelämässä pidempään ja tarjonnut näin selvän vaihtoehdon työkyvyttömyyseläkkeelle. Osa-aikaeläkkeiden lisääntyminen on myös käytännössä johtanut työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden määrän vähentymiseen lähes samassa suhteessa. Kun siis keskimääräistä eläkkeellesiirtymisikää halutaan nostaa, tulee työssä jaksamista pyrkiä tukemaan kaikin käytettävissä olevin keinoin. Osa-aikaeläkejärjestelmän romuttaminen olisi siis selvässä ristiriidassa STM:n tavoitteelle tukea ja kannustaa ihmisiä pysymään työelämässä nykyistä pitempään.

Ministeriön pyrkimys varhaiseläkkeiden karsintaan johtaisi ensimmäisenä ostoeläkkeiden veroetujen leikkaamiseen, mistä kuitenkin ministeriö näyttää vaienneen. Nykyiselläänhän ostoeläkkeiden kautta on mahdollisuus täysin terveiden ihmisten jäädä eläkkeelle jo 60-vuotinaana, mihin vielä houkutellaan yhteiskunnan runsailla verosubventioilla.

Myönteisintä STM:n eilen julkistetuissa linjauksissa on sinällään pyrkimys keskimääräisen eläkkeellesiirtymisiän asteittaisiin nostamiseen, eläkkeen karttuminen jo alle 23-vuotiaana tehdystä työstä ja eläkkeen määräytyminen oikeudenmukaisesti koko työhistorian ajalta. Keskimääräistä eläkkeellesiirtymisikää voidaan kuitenkin nostaa myönteisillä toimilla, joihin kuuluu ennen muuta työelämän kehittäminen, panostukset työssäjaksamiseen ja esimerkiksi osa-aika-eläkkeen ja osa-aikatyön yhdistäminen.