Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n pääekonomisti: OECD:n el…

Uutinen

SAK:n pääekonomisti: OECD:n eläkeraportista vääriä tietoja julkisuudessa

Olli Koski

– OECD ei suosittele Suomelle eläkeiän alarajan korottamista tai työkyvyttömyyseläkkeiden poistamista. Tämän päivän Helsingin Sanomissa on kerrottu vääriä tietoja OECD:n tekemästä työuraneuvottelujen tulosten arviosta, sanoo SAK:n pääekonomisti Olli Koski.

SAK:n pääekonomisti Olli Koski on valtiovarainministeriön ylijohtaja Jukka Pekkarisen vetämän arviointityöryhmän jäsen. Ryhmän tehtävänä on koota arviot työuraneuvottelujen tuloksista. OECD:n raportti on ryhmän käytössä.

OECD ei myöskään &#;8221tyrmää” työelämätyöryhmän neuvottelutulosta, vaan päinvastoin toteaa, että se sisältää monia hyviä ehdotuksia. OECD:n raportissa kuitenkin todetaan, ettei sen asiantuntemus riitä arvioimaan työelämätyöryhmän ehdotusten vaikutusta työuriin.

Kosken mukaan raportti sisältää mallilaskelman eläkeiän muuttamisen vaikutuksesta. OECD:n tulos on, että eläkeiän korotus nostaa todellista eläkkeellesiirtymisikää. Järjestö kuitenkin itse sanoo, että tämä ei ole yllätys, sillä mallissa ainoa toimeentulon turvaava vaihtoehto jäädä pois työelämästä on vanhuuseläke.

– OECD:llä on siinä määrin tervettä itsekritiikkiä, ettei se ala esittämään suuren luokan eläkeuudistuksia näin yksinkertaisen mallin perusteella. Muistiossa lähinnä punnitaan kannusteiden merkitystä, sanoo Koski.

– OECD:n tekemä arvio on selvästi ollut muistion vuotajien mielestä liian mieto. Muistiolle on haluttu antaa räväkkä etukäteistulkinta. Valitettavasti tämä vaikeuttaa merkittävästi eläkearvioiden neutraalia käsittelyä, pahoittelee pääekonomisti Olli Koski.