SAK:n pääekonomisti: Hallitukselta puuttuu uskottava visio talouskasvusta

SAK:n pääekonomisti Olli Koski perää hallitukselta työllisyyttä ja kansalaisten ostovoimaa tukevia talouspäätöksiä. Palkansaajien tutkimuslaitoksen mukaan talouskasvu painuu tänä vuonna lievästi miinukselle.
17.09.2014 14:05
SAK
Olli Koski

Koski myöntää, että nykyisillä kasvu- ja työllisyysnäkymillä taloutta ei juuri voida elvyttää lisää velkaa ottamalla. Jos kasvunäkymät muuttuvat paremmiksi, hallitus voisi hellittää talouden kiristyslinjaa.

– Ongelmana on, että hallitukselta puuttuu yhteinen ja uskottava visio talouskasvusta. Se pitäisi saada aikaan ja sitten katsoa, uskalletaanko työllisyyttä ja ostovoimaa tukevia linjauksia tehdä.

Koski kritisoi valtion talouden tiukkoja menokehyksiä. Nykytilanteessa ne rajoittavat järkevien ja välttämättömien investointien tekemistä.

– Seuraavissa hallitusneuvotteluissa varmasti keskustellaan taas vakavasti siitä, pitäisikö menokehyksille tehdä jotakin.

Ostovoiman parantaminen puree työttömyyteen

Palkansaajien tutkimuslaitos ennustaa työttömyyden nousevan ensi vuonna yhdeksään prosenttiin.

– Työllisyyden kannalta kotimarkkinat ovat todella tärkeät. Siksi pohtisin, voiko kansalaisten ostovoiman parantamiseksi tehdä jotain verotuksen puolella, Olli Koski sanoo.

Hän uskoo, että synkkenevä työllisyystilanne vaikuttaa, kun työmarkkinajärjestöt arvioivat ensi vuonna mahdollisuuksia jatkaa työllisyys- ja kasvusopimusta.

Palkansaajien tutkimuslaitos ennustaa, että talouskasvu jää Suomessa tänä vuonna miinukselle. Ensi vuonna bruttokansantuotteen ennustetaan kasvavan yhdellä prosentilla.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.