Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n osastopäällikkö Eero Hei…

Uutinen

SAK:n osastopäällikkö Eero Heinäluoma: Jäsenet odottavat solidaarista palkkapolitiikkaa ja tuloerojen kaventamista

Lamavaihde jäänyt monilla työpaikoilla päälle

Pätkätöiden lisääntyminen näkyy tänään selvästi myös SAK:n jäsenkunnassa. Joka neljäs jäsen ja naisista joka kolmas on pätkätöissä. Työelämän kehityksen kannalta suuntauksessa on paljon huolestuttavaa: kova vaihto työpaikoilla lisää työssä jaksamisen ongelmia, stressiä ja heikentää mm. mahdollisuuksia hyvään palveluun. Tutkimuksen yllättäviin havaintoihin kuuluu myös se, että huolimatta hyvistä talousvuosista, työelämän laadullinen kehitys näyttää jopa kulkeva taaksepäin. Samanlaista havaintoahan on tullut myös aikaisemmasta tilastokeskuksen työolotutkimuksesta. Lamavaihde näyttää jääneen monilla työpaikoilla pysyvästi päälle. Seurauksena on, että työntekijät kokevat aikaisempaa vähemmän voivansa vaikuttaa omiin asioihinsa ja he kokevat myös aikaisempaa harvemmin, että työnantajalla ja heillä itsessään on yhteiset tavoitteet.

Ay-liikkeen kannalta on toisaalta tärkeää huomata, että pätkätyöläiset tänään liittyvät vahvasti omiin liittoihinsa – toisin kuin monissa Keski-Euroopan maissa on käynyt. Tämä antaa jatkossakin ay-liikkeelle vahvan velvoitteen huolehtia myös lyhytaikaisissa työsuhteissa olevien eduista.

SAK:lainen väki on vahvasti solidaarisuuden liikettä. Jäsenten arvot ovat kiinnittyneet hyvinvointiyhteiskunnan puolustamiseen ja siihen liittyy paljon odotuksia myös ay-liikkeen jokapäiväiseen toimintaan. Tutkimuksen viesti kertoo vahvasti myös sen, että SAK:n väki haluaa tuloeroja pikemminkin tasoitettavan kuin lisättävän. Jäsenten enemmistö nostaa tuloerojen kaventamisen keskeisten tehtävien joukkoon. Tuloerojen kasvu – vaara työssäkäyvän köyhälistön synnystä – on todellinen ja vaatii myös palkansaajaliikkeeltä huomiota ja yhteistoimintaa. Jäsenten odotukset ovat vahvasti siinä, että SAK jatkaa solidaarisen palkkapolitiikan linjalla.

SAK:n laajan jäsentutkimuksen julkistaminen tulee käynnistämään SAK:laisessa liikkeessä perusteellisen sisäisen keskustelun ay-liikkeen oman toiminnan kehittämisen tarpeista. Tähtäimessähän on, että toukokuun lopulla pidettävä SAK:n edustajakokous voisi viitoittaa ay-liikkeen oman tulevan vuosikymmenen uudistustyön linjaa.