Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n Olli Koski: Suomen iskuk…

Uutinen

SAK:n Olli Koski: Suomen iskukykyä lisäisivät kasvustrategia ja työmarkkinoiden raamisopimus

Olli Koski

Aiempiin arvioihin perustuneet linjaukset valtiontalouden jakovarasta voidaan heittää roskakoriin, SAK:n pääekonomisti Olli Koski arvioi. Tuotannon tasossa Suomi on ottamassa takapakkia 4-5 vuotta ja aikaisemman kasvu-uran saavuttaminen tulee kestämään parhaassakin tapauksessa useita vuosia.

– Tehtyjen poliittisten linjausten ja niiden rahoitusmahdollisuuksien väliin on kasvamassa huimaava kuilu. Kurssin muutos on edessä, Koski sanoi Kauppakamari Forumissa Helsingissä. Anteliaita lupauksia on annettu esimerkiksi verotuksessa, sosiaaliturvassa ja puolustuspolitiikassa.

Ratkaisuksi Koski tarjoaa kasvustrategiaa, jonka pilareina olisivat työmarkkinat, teollisuuspolitiikka, sosiaali- ja veropolitiikka sekä osaamispolitiikka.

– Kasvustrategialla en haikaile vanhaa ja harmaata konsensusta. Siihen ei nykypäivän moniäänisessä keskustelussa ole mahdollisuuksiakaan. Pienelle maalle olisi silti hyväksi, jos asioista pystyttäisiin reippaankin keskustelun jälkeen muodostamaan yhteisiä näkemyksiä ja linjauksia. Ay-liikkeestä varmasti löytyy tahtoa etsiä keinoja Suomen kasvun ja iskukyvyn parantamiseksi, Koski sanoi.

Työttömyyden kasvua tulisi lyhyellä tähtäimellä torjua panostamalla elvytykseen ja aktivointiin. Todennäköisesti työttömyys tulee tästä huolimatta nousemaan taloustaantuman seurauksena sietämättömän korkealle tasolle.

– Työttömyyden alentaminen kriisin jälkeen tulee kestämään pitkään, mutta tulevaan työllisyyteen ja talouskasvuun voitaisiin nyt vaikuttaa järkevällä talouspolitiikalla, Koski muistutti.

Työmarkkinoilla tarvitaan lisäeväitä työkustannusten ja ostovoiman kehityksen koordinointiin.

– Kansainvälisen talouden kääntyessä Suomen iskukykyä edistäisi pidempikestoinen, hyvän ostovoiman ja positiivisen mutta maltillisen ansiokehityksen turvaava työmarkkinoiden raamisopimus, Koski sanoi.