Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n Matti Viialainen: Telako…

Uutinen

SAK:n Matti Viialainen: Telakoille suomalaisomistaja

Matti Viialainen

Aker Yardsin tulo myyntiin tarjoaa tilaisuuden palauttaa Helsingin, Turun ja Rauman erinomaiset telakat suomalaisomistukseen, toteaa SAK:n elinkeinopolitiikasta vastaava apulaisjohtaja Matti Viialainen. Vaikka tässä vaiheessa kyse on vain 40 prosentin siivusta, mahdollisuuteen tulisi tarttua, sillä telakat edustavat juuri sitä korkeaa teollista huippuosaamista, jota Suomessa tarvitaan vastakin.

Telakoiden tulevaisuus on varmemmassa turvassa, jos myös päätösvalta omistuksen kautta on Suomessa, huomauttaa Viialainen. Ulkomaiset instituutiot tai vaikkapa venäläistelakat olisivat epävarmempi ratkaisu. Viialainen ehdottaa, että valtion pääomasijoitusyhtiö Teollisuussijoitus Oy, eläkeyhtiöt ja ennen muuta yksityiset kotimaiset omistajasuvut voisivat nyt lähteä tosimielessä Osloon, sillä m mahdollisuutta palauttaa telakat suomalaisomistukseen ei missään tapauksessa tule nyt jättää vakavasti tutkimatta ja käyttämättä.

On hyvä muistaa, että telakoiden tilauskanta on erittäin hyvä ja laivojen rakentamisessa valtion omistaman Finnvera Oy:n vientitakuilla on ratkaiseva merkitys. Siksi myös omistuksen siirto kotimaahan olisi mitä tervetullein ratkaisu.

Nyt punnitaan kotimaisen pääoman valmius sijoittaa Suomeen ja suomalaiseen työhön, toteaa Viialainen. Hän on myös Finnvera Oy:n hallituksen jäsen.