Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n Matti Tukiainen: Finnair…

Uutinen

SAK:n Matti Tukiainen: Finnairin rikkurivärväys osoittaa huonoa harkintaa

Matti Tukiainen

SAK:laisilla aloilla vailla työehtosopimusta on vielä vajaat 100 000 työntekijää. Noin 2000 työntekijää koskevasta lentoemäntien ja stuerttien sopimuksesta käydään neuvotteluja lakkotunnelmissa, vaikka usko sovinnon mahdollisuuteen antoikin viime viikolla perusteet lykätä lakon aloittamista kahdella viikolla, totesi SAK:n johtaja Matti Tukiainen tänään Valkeakoskella.

– Lähtökohdat sopimukseen pääsylle eivät ole parhaat mahdolliset Finnairin tavoitellessa matkustamohenkilökunnan palkkakustannuksiin jopa 15 prosentin säästöjä. On kuitenkin syytä toivoa, että pääsiäisen alla uhkaava lakko vielä pystytään välttämään ja alalla saavutetaan valtakunnansovittelijan myötävaikutuksella tuposopimukseen pohjautuva yhteisymmärrys, Tukiainen sanoi.

Sopimukseen pääsemistä eivät ole edistäneet Finnairin henkilöstölleen lähettämät kirjeet ja sähköpostit, joissa lakkoon varautuvaa matkustamohenkilökuntaa värvätään avoimesti rikkureiksi. Neuvottelujen herkkään vaiheeseen ajoitettu värväyskampanja osoittaa yhtiön johdolta vähintäänkin huonoa harkintaa, johon toivoisi Finnairin pääomistajankin eli valtion ottavan kantaa.

– Finnairin värväystoimien ja niistä seuranneen kuohunnan vaikutukset työskentelyilmapiiriin ulottuvat väistämättä sopimusneuvotteluja pidemmälle. Tällaisella toiminnalla Finnairin johto ei edistä henkilöstön sitoutumista ja hyvää henkeä yhtiön sisällä. On syytä muistaa, että ammattitaitoinen, motivoitunut ja työssään viihtyvä henkilöstö on Finnairin tärkein voimavara sen kilpaillessa koventuneilla markkinoilla, Tukiainen korosti.