SAK:n Matti Tukiainen: Euroopan pysähtynyt kysyntä pääsyyllinen heikkoon työllisyyteen

SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukiainen keskusteli eilen Yle TV1:n A-studiossa Suomen työllisyydestä.
05.06.2013 12:53
SAK
Matti Tukiainen

Tukiaisen mukaan Suomen huono työllisyyystilanne ja lomautukset johtuvat ensisijaisesti Euroopan kysynnän pysähtymisestä. Työnantajapuoli esittää usein syyksi myös korkeaksi väitetyn palkkatasomme. Tukiainen tyrmää väitteen:

– Meillä ei ole olennaisesti korkeampi palkkataso verrattuna esimerkiksi merkittäviin kilpailijamaihimme Ruotsiin ja Saksaan.

Lisäksi Tukiainen tuomitsee käynnissä olevan kehityksen, jolla pyritään luomaan matalapalkkatyöpaikkoja ja jopa kokonaisia toimialoja, joilla palkkoja poljetaan.

– Jos kehitys jatkuu, syntyy eriarvoinen yhteiskunta, kahdet työmarkkinat. Toisilla tehdään työtä palkalla, jolla ei voi tulla toimeen. Sellainen yhteiskunta ei ole kovin terve.

Usein matalat palkat kohdistuvat työntekijöihin, jotka tulevat maista, joissa palkkataso on huomattavasti Suomea matalampi.

– Suomeen pyritään tuomaan työntekijöitä näistä maista. Heille maksetaan pienempiä palkkoja kuin työehtosopimustemme mukaan on mahdollista ja luodaan melkein kuin orjamarkkinat. Kehitys on huono, Tukiainen korostaa.

A-studion lähetys on nähtävissä Ylen nettipalvelussa. Työllisyyskeskustelu alkaa 7.50 minuutin kohdalla.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.