SAK:n Matti Huutola: Työnantajan vastuuta työntekijöiden ammatillisesta koulutuksesta lisättävä
– Ammattitaidon ylläpitäminen ja sen jatkuva päivittäminen on palkansaajan parasta irtisanomisturvaa. SAK:n yhtenä tavoitteena käynnistyvällä tulokierroksella onkin lisätä työnantajien velvollisuutta osallistua työntekijöiden koulutukseen ja muihin toimiin, joilla varmistetaan irtisanomisuhan alla olevan työntekijän mahdollisuudet siirtyä uusiin tehtäviin sekä irtisanottujen työllistyminen mahdollisimman nopeasti, totesi SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola SAK:n Osaava pärjää -seminaarissa Helsingissä.
Huutola peräänkuulutti puheenvuorossaan työnantajien vastuuta niin valtakunnallisen Noste-ohjelman toteutumisesta kuin myös muun koulutuksen kehittämisestä. SAK:n juuri tekemän kyselyn mukaan vain reilu neljännes (27 %) työnantajista on ollut kiinnostunut Noste-ohjelman tarjoamista mahdollisuuksista työntekijöiden ammatillisen osaamisen kehittämiseen. Samaisesta kyselystä käy myös ilmi, että vain 13 prosenttia työnantajista aikoo käyttää Noste-koulutusta.
– Kyselyn tulokset ovat tässä suhteessa huolestuttavia. Tosiasiahan on, että jo pelkästään työnantajien myönteinen asennoituminen koulutukseen kannustaa työntekijöitä opiskeluun ja itsensä kehittämiseen. Työnantajilta tarvitaankin uutta asennetta. Kohtuudella voi myös vaatia, että työnantajat osallistuvat työntekijöiden ammatilliseen kehittämiseen myös ohjaamalla siihen riittävästi resursseja. Näin kyllä monet fiksut työnantajat tekevätkin. Saahan myös työnantaja kilpailuetua siitä, että työntekijöille annetaan mahdollisuus edetä ammatissaan ja olla innovatiivinen työnsä kehittäjä. Mahdollisuuksia ja kehittymistä tukeviin ja kannustaviin yrityksiin hakeutuu hyvää työvoimaa, Huutola painotti.
Huutolan mielestä yhteiskunnassa pitäisi nyt kiinnittää erityisesti huomiota ammatillisen koulutuksen kehittämiseen niin aikuiskoulutuksessa kuin nuorisoasteellakin.
– Viime vuosina toteutunut toisen asteen koulutuksen laajentaminen kolmeen vuoteen on ollut hyvä kehityssuunta. Kolmas vuosi keskittyy työelämän taitojen oppimiseen käytännönläheisesti. Työharjoittelupaikkojen järjestelyssä ja harjoittelutyön laadussa on kuitenkin selkeitä puutteita. Harjoittelijan on oikeasti päästävä tutustumaan ja harjoittelemaan ammattityötä, johon koulutuskin tähtää, Huutola totesi.
Lisätiedot
SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola, puh. 050 2781