Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n Matti Huutola: Työelämän…

Uutinen

SAK:n Matti Huutola: Työelämän uudistaminen edellyttää liittokierroksella voimakkaampia toimia kuin tupossa

SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola

– Liittokohtainen työehtosopimuskierros on osoittanut, että työelämän laadullisten uudistusten toteutumiseksi tarvitaan entistä enemmän koordinoitua yhteistä tavoiteasetantaa neuvottelujen kaikkiin pöytiin, sanoi SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola tänään Nokialla.

Huutolan mukaan usein työmarkkinajärjestöjen kesken erimieliseksi jääneet uudistukset on loppuunsaatettu laajojen tulopoliittisten neuvotteluratkaisujen yhteydessä. Jotta laadullisia uudistuksia saataisiin toteutettua liittokohtaisissa neuvotteluissakin, ay-liikkeen on valmistauduttava vahvistamaan edunvalvontaansa uusin, jopa entistä voimakkaammin keinoin.

– Mikäli sopimuspolitiikan malliksi muodostuvat alakohtaiset, liittokohtaiset tai työpaikkakohtaiset sopimukset, Tehyn käyttämien kovien työtaistelutoimenpiteiden kaltaiset toimet tuskin jäävät viimeisiksi, Huutola totesi.

Huutola haluaakin muistuttaa työnantajatahoja ja heidän voimamiehiään siitä, että ay-liike ei jää tulevaisuudessakaan makaamaan paikalleen. Globalisaation edetessä myös ay-liikkeellä on tavoitteita ja unelmia, joiden puolesta ollaan valmiita taistelemaan.

– SAK:n sopimusaloilla sopimukset ovat syntyneet tällä kierroksella lähes yksinomaan neuvotellen. Jo uhka työtaistelutoimista on riittänyt vauhdittamaan neuvotteluja. Jatkossa ammattiliittojen ja palkansaajajärjestöjen on varauduttava myös toimiala- ja liittokohtaisiin neuvotteluihin, joissa tavoitteiden saavuttamiseen tarvitaan entistä enemmän työtaistelutoimenpiteitä. Siksi myös työtaistelutoimien vaikuttavuutta tulisi lisätä, Huutola sanoi.

Huutolan mukaan oman edunvalvonnallisen haasteensa tuo jatkossa myös yhteisesti sovittujen työelämän kehittämistavoitteiden saavuttaminen, kuten tavoite samapalkkaisuuden toteutumisesta vuoteen 2015 mennessä.