Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n Matti Huutola: Pätkätyöl…

Uutinen

SAK:n Matti Huutola: Pätkätyöläisten aseman parantaminen ykkösasia neuvottelukierroksella

SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola

Palkkatyöläinen 4/2007

SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola nostaisi osa-aikaisten, määräaikaisten ja vuokratyöntekijöiden aseman parantamisen syksyn neuvottelukierroksen ykkösasiaksi. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi vuokratyötä säätelevää lainsäädäntöä ja pätkätyöntekijöiden työterveyshuollon parantamista.

– Noin viidennes työntekijöistä on työsuhteessa, josta saatu palkka ei tahdo riittää elämiseen. Näiden ihmisten elämässä työelämän joustot on viritetty äärimmilleen.

Matti Huutolaa on haastateltu tällä viikolla ilmestyneessä Palkkatyöläisessä.

Huutolan mukaan SAK:lainen ammattiyhdistysliike on valmis kehittämään paikallista sopimista. Ehtona on kuitenkin palkansaajien näkökulmasta turvallinen sopiminen, jossa neuvotteluosapuolet ovat tasavertaisessa asemassa eikä työntekijöiden tarvitse pelätä etujensa heikentämistä.

– Erityisen ongelmallista paikallinen sopiminen on pienillä työpaikoilla, joissa ei ole luottamusmiestä. Tämänkin takia työehtosopimuksilla sovittavat vähimmäisehdot ovat tärkeitä.

Huutola ei antaisi paikallista sopimisoikeutta villeille työnantajille, jotka eivät ole järjestäytyneet työnantajaliittoon.

Ay-liikkeen lähivuosien suurimmiksi haasteiksi Huutola nimeää pätkätyöläisten aseman parantamisen ohella ansiosidonnaisen työttömyysturvan epäkohtien korjaamisen ja luottamusmiesten aseman vahvistamisen. Viimeksi mainittu on myös edellytys paikallisen sopimisen lisäämiselle.

Lisäksi Palkkatyöläisessä muun muassa

  • pääkirjoitus: Veroale minulle, joustavuutta Sinulle
  • päätoimittajan kolumni: Toimittajat ja luotettavuus
  • puoluesihteeri Jarmo Korhosen kolumni: Hyvinvointi säilyy yhteistyöllä
  • teema: Liity liittoon