Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n Matti Huutola: Paperin o…

Uutinen

SAK:n Matti Huutola: Paperin ongelmat yhdistävät ay-liikettä

SAK:n Matti Huutola Kiljavalla 20.5.2005

SAK:n valtuuston kokous 20.-21.5.2005

SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutolan mukaan meneillään olevassa paperiteollisuuden kiistassa on paljon suurempia tavoitteita kuin pelkästään metsäteollisuuden alakohtaiset tarpeet.

– Osana teollisuuden pitkän tähtäimen toimintaa Metsäteollisuus kokeilee suomalaista ammattiyhdistysliikettä. Tästä saimme viitteitä jo viime kesänä, kun Metsäteollisuus ilmoitti erkanevansa tuposta vaikkei edes ollut kuullut yksilöityjä SAK:n tavoitteita. Nyt tiedetään, että kyseessä oli työehtosopimusten yleinen huonontamispyrkimys, jossa hyökkäyskärkenä on Metsäteollisuus ja vyörytyskohteena Paperiliitto, Huutola sanoi tänään SAK:n valtuuston kokouksessa Kiljavalla.

– Metsäteollisuus on tosissaan mutta niin on Paperiliittokin ja niin tulee olemaan koko järjestäytynyt ay-kenttä &#;8211 ja Metsäteollisuuden olisi parasta tämä ymmärtää. Muutoin työnantajien julistama työsulku päättyy asiaansa nähden turhan kovin toimin ja vahingoin.

Huutolan mukaan vallitseva pattitilanne johtuu metsäteollisuuden haluttomuudesta neuvotella asiallista sopimusta. Suomalainen ammattiyhdistysliike eikä Paperiliittokaan ole vaatimuksillaan vaarantamassa suomalaisen talouselämän tai yritysten tulevaisuutta.

Huutola kiinnittäisikin enemmän huomiota yritysten kasvavien voittojen käyttöön. Voitot ovat syntyneet keskeiseltä osin useiden maltillisten tuporatkaisujen pohjalta ja nyt niiden pitäisi näkyä Suomessa lisääntyvänä taloudellisena toimeliaisuutena ja työpaikkoina.

– Valitettavasti kuvitelma siitä, että yritykset käyttäisivät saamiaan rahoja taloudellisen kasvun ja työpaikkojen turvaamiseen sekä kulutuksen lisäämiseen tavalla, joka toisi lisää työpaikkoja, näyttää harhalta. Siksi hallituksella ja koko yhteiskunnalla on oikeus vaatia voittoja käytettäväksi koko yhteiskunnan kehityksen turvaamiseksi eikä pelkästään ahneiksi osoittautuneiden, harvalukuisten omistajien ja sijoittajien hyvinvoinnin edistämiseksi, Huutola painotti.

Huutola otti puheessaan kantaa myös presidentinvaalien asetteluun ja asettui tukemaan Tarja Halosen uudelleenvalintaa presidentiksi.

– Palkansaajien on helppo yhtyä tukemaan Tarja Halosta. Tarvitsemme yhteiskuntamme eri päätöksentekoelimiin henkilöitä, jotka ymmärtävät myös palkansaajan asemaa. Olenkin varma, että palkansaajat lähtevät yhdessä työhön eri kansalaisjärjestöjen kanssa varmistamaan Tarja Halosen uudelleenvalinnan tasavaltamme presidentiksi.

Matti Huutolan puhe kokonaisuudessaan

  • Osoitteesta www.sak.fi/valtuusto löytyvät SAK:n valtuuston esittely, kevätkokouksen aikataulu, liittoesitykset valtuustolle ja ajo-ohjeet Kiljavan opistolle. Samaan osoitteeseen kerätään kokouksen aikana mm. lehdistötiedotteet ja referaatteja valtuustossa pidetyistä puheista.