Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n Matti Huutola: Päiväraho…

Uutinen

SAK:n Matti Huutola: Päivärahojen verotuksesta selkeät linjaukset

SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola

– Verottajan on tehtävä pikaisesti selkeät linjaukset siitä, milloin verovapaita päivärahoja ja ateriakorvauksia voidaan maksaa. On kohtuutonta, etteivät työntekijät eivätkä yrityksetkään nykykäytännön vallitessa voi arvioida, milloin päivärahat ovat verovapaita ja milloin eivät. Ja pahimmissa tapauksissa työntekijät saavat vuosikausien jälkeen maksaa lisäveroja mitä erilaisimpien tulkintojen perusteella, sanoi SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola tänään Porissa.

Palkansaajakeskusjärjestöt ovatkin kirjelmöineet asiasta valtiovarainministerille ja vaatineet selkeää linjaa päivärahojen ja ateriakorvausten verovapauteen. Huutolan mukaan on myös varmistettava, että verottajan epämääräiset tulkinnat eivät saa johtaa taannehtivaan perintään.

– Verottajan kannalta olisi olennaisempaa puuttua ulkomaisten alihankintayritysten toimintaan ja niiden lähettämiin työntekijöihin. Nykytilanteessa verottajalla ei välttämättä ole minkäänlaista tietoa Suomessa toimivista ulkomaisista yrityksistä. Verottaja ei myöskään tiedä Suomessa työskentelevistä ulkomaalaisista lähetetyistä työntekijöistä mitään, jolleivät he oma-aloitteisesti ilmoittaudu verottajalle, Huutola muistutti.

Palkansaajakeskusjärjestöt ovatkin vaatineet, että Suomessa toimivien ulkomaisten yritysten on rekisteröidyttävä ennakkoperintärekisteriin ja ulkomaiset lähetetyt työntekijät on saatava ennakonpidätyksen piiriin heti työnteon aloittamisesta alkaen.

SAK:n, STTK:n ja AKAVAn yhteinen kirjelmä valtiovarainministerille