SAK:n Matti Huutola: Paikallinen sopiminen edellyttää tasapuolista neuvotteluasemaa
– Paikallisen sopimisen tutkimushankkeessa nousi yhtenä pulmallisena asiana esille henkilöstön edustajan asema neuvotteluissa. Sopimustasapainon saavuttamiseksi henkilöstön asemaa onkin jatkossa vahvistettava. Henkilöstön edustajille on taattava riittävästi aikaa perehtyä paikallisesti sovittaviin asioihin ja työntekijäpuolelle on annettava mahdollisuus asiantuntijoiden käyttöön sekä mahdollisuus kokoontua yhdessä miettimään paikallisesti sovittavia asioita, totesi SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola paikallisen sopimisen tutkimushankkeen julkistamisseminaarissa Helsingissä.
Huutolan mukaan SAK:n on myös helppoa yhtyä tutkijoiden näkemykseen, jonka mukaan paikalliseen sopimiseen tarvitaan nykyistä selkeämpiä normeja sovittavista asioista, menettelyistä ja sopimusten oikeusvaikutuksista
– Kuten tutkimustulokset osoittavat, palkansaajat suhtautuvat varauksellisesti ja osin jopa kriittisesti paikalliseen sopimiseen. Syynä siihen ovat työntekijöiden kokema tasavertaisuuden vaje ja negatiiviset esimerkit. Emme kuitenkaan suhtaudu paikalliseen sopimisen edistämiseen kielteisesti, vaan näemme siinä paljon mahdollisuuksia. Me haluamme kuitenkin edetä niin, että samanaikaisesti niin sopimukset kuin lainsäädäntökin turvaavat myös työntekijän aseman, Huutola painotti.
Huutolan mukaan paikallisen sopimisen sopimusasetelman on oltava reilu ja molempia osapuolia sitova. Jos työntekijät joustavat ja sitoutuvat esimerkiksi tuottavuuden kehittämistoimiin, pitää työnantajan sitoutua kunnolliseen henkilöstöpolitiikkaan ja pidättäytyä direktio-oikeuden eli loppukädessä yksipuolisen määräysvallan äärimmäisestä käytöstä. Työnantajan direktio-oikeuden tämänlaatuisella uudelleenarvioinnilla voisikin Huutolan mielestä olla myönteisiä vaikutuksia paikallisen sopimisen edistämiseen.
– Paikallisen sopimisen yhteydessä toistuvat monet eri käsitteet kuten joustavuus, ennakoitavuus, varautuminen, tuottavuus – mutta myös hyvinvointi ja oikeudenmukaisuus. Kaiken yläpuolella lienee kuitenkin tavoite hakea yritykseen tai työyhteisöön tuottavuutta, laatua ja taloudellista menestystä sekä työntekijöille entistä parempaa ansiotasoa. Taloudelliset mittarit siis näyttelevät pääosaa paikallisen sopimisen tarpeissa. Uskon ja toivon, että paikallisen sopimisen pontimena on myös inhimillisiä ja oikeudenmukaisia motiiveja, Huutola korosti.