Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n Matti Huutola: Päättäjie…

Uutinen

SAK:n Matti Huutola: Päättäjien kannettava vastuuta Kemijärven sellutehtaasta

SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola

– Itä-Lapin ja Kemijärven sellutehtaan pelastamiseksi on ryhdyttävä päättäväisiin toimiin. Valtiovallan on nyt näytettävä, mihin se pystyy omistaja- ja aluepolitiikassaan. Valtion on merkittävänä omistajana käytettävä omistajan ääntä Stora Enson johdossa ja vaadittava lopettamispäätöksen jäädyttämistä sanoi SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola Kemijärvellä tänään.

Huutolan mukaan valtion olisi myös vaadittava yhtiön johtoa selvittämään tehtaan myyntimahdollisuudet ja turvata tuotannon jatkuminen Kemijärvellä. Myyntimahdollisuushan aiotaan selvittää myös Ruotsissa lopettamispäätöksen alla olevasta tehtaasta, joka yhtiön ilmoituksen perusteella on kannattamaton.

– Kemijärvellä on tehty suuri työ sen selvittämiseksi, voitaisiinko tehdas muuttaa esimerkiksi biopolttoaineita valmistavaksi. Tämä on yksi erittäin vakavasti harkittava vaihtoehto, joka on sisällytettävä myös valtion ääntä käyttävien selvityslistalle, Huutola vaati.

Asuntoparkki käyttöön

Mikäli toiminnan jatkaminen ei syystä tai toisesta toteudu, valtion on Huutolan mukaan valmisteltava merkittävä tukipaketti Itä-Lapille.

– Pakettiin on sisällytettävä ainakin laajennetun muutosturvamallin mukaiset toimet. Muutosturvapaketin lähtökohtana voisi olla esim. Telia Soneran malli, jossa kaikki työpaikkansa menettäneet työllistyvät tai löytävät tien tulevaisuuteen. Stora Enson olisi vastattava merkittävältä osin toimenpiteiden kustannuksista, hahmotteli Huutola.

Itä-Lappiin tarvitaan Huutolan mukaan myös useita työvoima-, elinkeino- ja aluepoliittisia toimia, joilla tuetaan niin työttömäksi joutuvia kuin koko Itä-Lappia ja sen elinkeinoelämää.

– Nyt on myös selvitettävä, voisiko valtio helpottaa paikkakunnalta työn perässä poismuuttavien ahdinkoa esim. perustamalla asuntoparkin, joka ottaisi kantaakseen asuntojen myyntiarvon ja todellisen arvon välisen erotuksen. Kohtuullista olisi myös se, että muuttamaan joutuvien asuntolainoihin suhtauduttaisiin erittäin joustavasti. Valtion asuntoparkki voisi vaikka lunastaa muuttajien asunnot kohtuuhinnalla ja myydä ne sitten sopivan ajan kuluessa yhteisesti sovittavaan hintaan. Kemijärvi olisi hyvä kokeilukohde asuntoparkille, mikäli Stora Enson kylmä linja ajetaan kaikessa kovuudessaan läpi, Huutola sanoi.