Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n Matti Huutola: Luottamus…

Uutinen

SAK:n Matti Huutola: Luottamushenkilöiden painostus vaarantaa paikallisen sopimisen kehittämisen

SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola

– Työnantajat ja elinkeinoelämä ovat kovin sanoin vaatineet sopimusjärjestelmien kehittämistä niin, että entistä enemmän asioita sovittaisiin työpaikoilla ohi liittojen ja vain yritysten tarpeista lähtien. Nyt näyttää jopa siltä, että työnantajat haluavat ”sopia” ilman toista osapuolta, nimittäin työntekijöitä ja heidän edustajaansa, sanoi SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola tänään Kuopiossa.

Huutola viittasi puheessaan viime päivinä julkisuuteen nousseisiin tietoihin luottamushenkilöihin kohdistuneesta painostuksesta ja uhkailuista. Osaa niistä on ratkottu tuomioistuimissa, joissa työnantajat on tuomittu jättikorvauksiin, mutta pääsääntöisesti hyökkäykset luottamushenkilöitä kohtaan on pystytty torjumaan työpaikoilla.

Huutolan mukaan viimeaikaiset luottamushenkilöihin kohdistuneet painostustoimet voivatkin pahimmillaan johtaa siihen, että tavoite reilun ja tasavertaisen paikallisen sopimisen toteuttamisesta liukuu kauas hamaan tulevaisuuteen.

– Tulopoliittisen kokonaisratkaisun yhteydessä sovittiin, että liitot selvittävät paikallisen sopimisen laajentamisen mahdollisuudet ja tarpeet. Mikäli reilua paikallista sopimista halutaan oikeasti edistää, se edellyttää luottamushenkilöiden aseman ja arvostuksen parantamista eikä heikentämistä kuten nyt joissain yrityksissä on käymässä, Huutola painotti.

– Elinkeinoelämän Keskusliiton näkemyksen mukaan paikallinen sopiminen tarkoittaa näköjään vain sitä, että työnantaja sanoo, mikä on hyväksi ja onneksi niin yritykselle kuin sen työntekijöillekin. Tästä oli hyvä esimerkki johtaja Riskin toteamus, että yrityksissä on voitava sopia palkoista työehtosopimuksia huonomminkin – muutoin itketään ja sovitaan, Huutola muistutti.

Yksi olennainen osa paikallisen sopimisen todellista kehittämistä olisi Huutolan mukaan esimerkiksi sopiminen tulos- ja voittopalkkiojärjestelmistä myös työntekijöiden eikä pelkästään johtajien ja omistajien osalta. Erityisesti se tulee eteen silloin, kun yritykset joutuvat kilpailemaan osaavasta työvoimasta.