Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n Matti Huutola ihmettelee…

Uutinen

SAK:n Matti Huutola ihmettelee ministerin kommentteja

Irtisanomisjärjestyksen muuttaminen yksi SAK:n taustamuistion kymmenistä toimenpide-ehdotuksista

Matti Huutola

Työministeri Tarja Cronberg kritisoi tiedotteessaan SAK:n ehdotusta irtisanomisjärjestystä koskevista säännöistä, joissa pisimpään työskennelleet irtisanottaisiin viimeisinä. Ministeriltä on jäänyt huomaamatta, että ehdotus on yksi kymmenistä.

SAK julkaisi eilen puheenvuoron ehdotuksistaan työurien pidentämiseksi. Keskustelun herättäjäksi ja taustamateriaaliksi tarkoitetussa aineistossa kritiikkiä herättänyt ehdotus löytyy sivulta 20. Kaikkiaan sivuja on aineistossa liitteet mukaan lukien 25.

Ministerin avaus liittyy Taloussanomien eilen julkaisemaan, harhaanjohtavasti otsikoituun uutiseen, jossa irtisanomisjärjestyksen muuttamisen tulkittiin syrjivän nuoria. Tosiasiassa SAK:n puheenvuorossa painotetaan työurien pidentämisen vaativan toimenpiteitä koko työuran ajalla. Yksi tärkeimmistä tavoitteista on esimerkiksi turvata kaikille nuorille ammatillinen koulutus.

– Olen erittäin hämmästynyt siitä, ettei ministeri ole vaivautunut tutustumaan ehdotuksiimme tämän tarkemmin. On sääli, että työ- ja elinkeinoministeriössä käytetään pääasiallisena lähteenä lööppijulkisuutta ilman minkäänlaista lähdekritiikkiä, sanoo SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola.

– Toivomme myös muilta tahoilta konkreettisia esityksiä työurien pidentämiseksi. Mitkä toimenpiteet pidentäisivät työuria ja kuinka monilla viikoilla, kuukausilla tai vuosilla? Huutola haastaa.

SAK:n kärkitavoitteet työurien pidentämiseksi ovat ammatillisen koulutuksen takaaminen kaikille nuorille, työterveyshuollon ulottaminen kaikkiin työntekijöihin, työaikajoustojen lisääminen elämäntilanteista riippuen, ikäohjelman aikaansaaminen kaikille työpaikoille, vähemmän koulutettujen ammatillisen koulutuksen lisääminen ja osatyökykyisten työmahdollisuuksien turvaaminen.

SAK:n esityksiin voi tutustua netissä osoitteessa www.sak.fi/tyourat.

SAK:n kärkitavoitteet