Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n Matti Huutola: Asuntorak…

Uutinen

SAK:n Matti Huutola: Asuntorakentamisella kohtaanto-ongelman kimppuun

SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola

– Asuntorakentaminen ja peruskorjaus olisi nostettava keskeiseen asemaan seuraavan hallituksen ohjelmaa laadittaessa. Suomesta on puuttunut pitkään kokonaisvaltainen näkemys asuntorakentamisesta ja asuntopolitiikasta. Talouskasvu on ollut tämän hallituskauden aikana voimakasta ja se on näkynyt myös hyvässä rakennusvauhdissa. Asuntopolitiikka tai tonttipolitiikka ei sen sijaan ole kiinnostunut poliitikkoja tai sitten siihen ei ole haluttu puuttua sen vaikeuden takia, sanoi SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola tänään Jyväskylässä.

– Kokonaisvaltaisella asuntopolitiikalla voidaan helpottaa myös työmarkkinoilla esiintyvää kohtaanto-ongelmaa. Kohtuuhintaisten vuokra- ja omistusasuntojen puute estää jo nyt työntekijöitä liikkumasta vapaasti ja valitsemasta tuottavia työpaikkoja. Se haittaa myös monien yritysten työvoiman saantia. Tämä ongelma korostuu entisestään lähivuosina, jos siihen ei tartuta tosissaan, Huutola painotti.

Huutola ei pidä oikeana sitä, että Valtion asuntorahastosta (ARA) on tehnyt rahankeruuautomaatti, joka tuottaa nyt satoja miljoonia euroja valtion kassaan. Nämä rahat on peritty etupäässä pieni- ja keskituloisilta vuokralaisilta ja ne pitäisi käyttää ehdottomasti sosiaaliseen asuntotuotantoon.

– Suomessa on valtava varallisuus kiinni nopeasti vanhenevissa ja rapistuvissa asunnoissa. Nyt olisikin järkevää käynnistää esimerkiksi seuraavalla vaalikaudella vanhojen aravatalojen peruskorjausohjelma. Sillä tavalla nostettaisiin asumismukavuutta, taattaisiin vanhenevalle väestölle inhimilliset asuinolot ja työllistettäisiin merkittävästi niin rakentajia kuin rakennusyrityksiäkin, Huutola sanoi.

Seuraavan hallituksen ohjelmaa laadittaessa olisi Huutolan mukaan paneuduttava myös siihen, miten valtion toimin edistettäisiin kohtuuhintaisen tonttien saantia asuntorakentamiseen.

– Yhtälö ei toimi, kun asuntorakentamiseen olisi sinällään rahaa, lainoituksia ja avustuksia saatavilla. Sen sijaan valtio ei suostu myymään edes kunnille maata kohtuuhinnalla. Tähän kaivataan kipeästi muutosta, Huutola sanoi.

– Järkevä ja kestävä asuntotuotanto on niin tärkeä asia, ettei sitä kannata jättää ainoastaan pankkien, rakennusyhtiöiden ja kiinteistövälittäjien temmellyskentäksi. Siihen tarvitaan myös ripaus yhteiskunnallista vastuuta ja päätöksentekoa. Pelkästään yksittäiset veroratkaisut eivät riitä, Huutola korosti.