Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n Matti Huutola: Asumisen …

Uutinen

SAK:n Matti Huutola: Asumisen kustannukset aivan liian korkeita

Matti Huutola SAK:n syysvaltuustossa 2010. Foto: Patrik Lindström

SAK:n valtuuston kokous 18.&#;821119.11.2010

SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola on huolissaan kasvavista asumisen kustannuksista ja kaipaa suurempia panostuksia vuokra-asuntojen tuotantoon.

– Palkansaajalle ei korkeiden asumiskulujen jälkeen jää riittävästi rahaa elämisen muihin menoihin, Huutola sanoi SAK:n valtuuston kokouksessa Kiljavalla. Hän arvioi, että kahdesta SAK:laisesta työntekijästä muodostuvan kotitalouden tuloista kolmasosa kuluu asumiseen.

Valtion tukemassa asunnontuotannossa vuokra-asuntojen määrä on vähentymässä rajusti. Ensi vuoden talousarviossa on valtuudet 6500 korkotukiasunnon tukemiseen. Niistä yli puolet on erityisryhmien vuokra-asuntoja.

– Tavallisten vuokra-asuntojen rakentaminen putoaa ehkä vain tuhanteen asuntoon. Näillä luvuilla palkansaajaväestön asuntokysymystä ei pääkaupunkiseudulla eikä muissa kasvukeskuksissa ratkaista, Huutola painotti.

Kohtuuhintainen vuokra-asuminen on työvoiman liikkuvuuden ehdoton edellytys.

– Asumisen hinta ratkaisee, jääkö palkasta rahaa ruokaan, kauanko työpäivä kestää, onko työtekijällä varaa muuttaa Helsinkiin avoinna olevan työpaikan perässä vai jääkö hän kotipitäjän kortistoon, Huutola listasi.

Puheessaan Huutola myös kritisoi omistusasumisen nykyisenkaltaista verovähennysoikeutta. Korkovähennys tulisi hänen mukaansa rajata koskemaan vain ensiasunnon hankintaa. Vapautuvat varat tulisi ohjata asumistuen tason korottamiseen.

– Omistusasumisen suosiminen on tulonsiirto hyvätuloisille ja isojen asuntojen kotitalouksille, hän kiteytti. – Nykyjärjestelmä hyödyttää pankkeja, gryndereitä ja rakennusliikkeitä ja sortaa pienituloisia.

Huutolan puhe löytyy kokonaisuudessaan tämän sivun oikean yläreunan linkin kautta.

Osoitteesta www.sak.fi/valtuusto löytyvät SAK:n valtuuston esittely, syyskokouksen aikataulu ja liittoesitykset. Samaan osoitteeseen kerätään kokouksen aikana mm. lehdistötiedotteet, uutisia ja referaatteja valtuustossa pidetyistä puheista.