Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n Marjaana Valkonen: ILO:n…

Uutinen

SAK:n Marjaana Valkonen: ILO:n toimintaa vahvistettava tasa-arvon edistämisessä

Marjaana Valkonen

SAK:n kansainvälisen osaston johtaja Marjaana Valkonen korostaa kansainvälisen työjärjestön ILO:n roolia tasa-arvon edistämisessä ja syrjinnän kitkemisessä työelämässä. Valkonen puhui aiheesta viime perjantaina ILO:n työkonferenssissa Genevessä Sveitsissä. Työkonferenssin täysistunnossa tänään pitämässään puheessa Valkonen korosti, että työ on paras lääke syrjäytymiseen ja köyhyyteen.

ILO:n 91. työkonferenssi on parhaillaan koolla Genevessä. Kokouksessa on käsitelty mm. työelämän perusoikeuksien julistuksen seurantaan liittyvää tasa-arvoraporttia ja köyhyysongelmaa käsittelevää raporttia.

ILO:n sukupuolten samapalkkaisuutta koskeva sopimus hyväksyttiin jo vuonna 1951. Aikanaan hyvin radikaalin sopimuksen mukaan samanarvoisesta työstä on maksettava samaa palkkaa. Suomi ratifioi sopimuksen vuonna 1962. ILO:n syrjinnän työelämässä kieltävän sopimuksen Suomi ratifioi vuonna 1970.

– Nämä molemmat sopimukset ovat ajankohtaisia ja niiden käytännön toteuttaminen on edelleen suuri haaste. Merkillepantavaa on, että viime vuosina näiden sopimusten ratifiointi on lisääntynyt. Se kertoo yhteisestä tahdosta edistää näitä työelämän perusoikeuksia, Valkonen totesi puheessaan.

Valkosen mukaan tasa-arvon edistämisen edellytys on keskeisten ammattiyhdistysoikeuksien, kuten kollektiivisen sopimisoikeuden, toteuttaminen. Myös ILO:n toteuttamat työelämän tasa-arvoa edistävät kehittämishankkeet ovat tärkeitä.

– ILO:n toimintaa on vahvistettava tasa-arvon edistämisessä. ILO:n tulee tukea erilaisilla kehittämishankkeilla työmarkkinajärjestöjen sosiaalista vuoropuhelua, mm. työmarkkinajärjestöjen osaamista ja voimavaroja tasa-arvon edistämisessä ja syrjinnän poistamisessa.

Valkonen huomautti, että neuvottelupöydässä naistyöntekijät ovat aliedustettuja lähes kaikkialla maailmassa. Erityisen huono naisten asema on kehitysmaissa.

– Naisten huono asema ja pienet palkat vaikuttavat tietenkin myös lasten asemaan. Lapsityö ja syrjintä liittyvät yhteen. Naisten aseman parantaminen on välttämätön edellytys kehitykselle ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden toteutumiselle kaikkialla.

Kolmikantayhteistyöllä torjumaan köyhyyttä

Marjaana Valkonen kiitteli tänään pitämässään puheessa ILO:n pääjohtajan köyhyysongelmaa käsittelevää raporttia. Raportissa korostetaan, että työttömyys on suurin syy syrjäytymiseen ja köyhyyteen.

– Työttömyyden voittamiseen tarvitaan tehokasta kolmikantayhteistyötä. Tarvitaan aktiivisia työllistämistoimenpiteitä ja erityisesti panostamista elinikäiseen oppimiseen, Valkonen sanoi.

Valkosen mukaan kolmikantayhteistyön vahvistaminen kansainvälisesti ja kansallisesti on suuri haaste ja mahdollisuus edistää työllisyyttä ja hyvinvointia. Valkonen toivoikin, että kaikki ILO:n jäsenmaat ratifioisivat kolmikantayhteistyötä koskevan sopimuksen.

ILO:n raportissa kiinnitetään huomiota siihen, että köyhyys on naisistumassa. Kehitysmaissa naiset työskentelevät yhä enemmän epävirallisen talouden piirissä ja monissa teollisuusmaissa Suomi mukaan lukien naiset työskentelevät miehiä useammin määräaikaisissa työsuhteissa tai osa-aikatyössä.

ILO:n 91. työkonferenssin nettipalvelu