Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n Lyly talous- ja työllisy…

Uutinen

SAK:n Lyly talous- ja työllisyysohjelmasta: Työllisyys nostettiin työurien pidentämisen ykkösasiaksi

Kestävän talouskasvun ja työllisyyden ohjelma

SAK:n mielestä on hyvä, että eläkeiän alarajan nostovaatimuksesta lähtenyt työurakeskustelu on saatu käännettyä laajemmaksi talouden ja työllisyyden kasvuohjelmaksi ja työelämän kehittämiseksi. Järjestön mielestä työuria voidaan todellisuudessa pidentää vasta sitten, kun työtä on riittävästi tarjolla. Työllisyysasteen nousu on myös tepsivin keino julkisen talouden kestävyyden parantamisessa.

SAK pitää tärkeänä myös sitä, että keskustelua käydään nyt työelämän kehittämisen keinoista. Yritykset ja työpaikat on saatava tukemaan työssä jaksamista ja siten torjumaan joutumista työkyvyttömyyseläkkeelle.

Lauri Lyly

– Kestävän talouskasvun ja työllisyyden ohjelman arvo on siinä, että paperissa linjataan suomalaisen työelämän suuntaa tulevaisuudessa. Ohjelmassa olevat yli 90 esitystä antavat hyvän pohjan asioiden jatkovalmistelulle yhdessä valtiovallan ja työmarkkinajärjestöjen kesken. Tämä on nähtävä myös yhtenä välineenä tupo-ajan jälkeisessä vaikuttamisessa, totesi SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly keskiviikkona.

SAK:lle erityisen tärkeitä asioita ohjelmassa ovat nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömyyden vähentäminen, jatkokoulutuspaikan takaaminen kaikille nuorille, harmaan talouden torjunta, työttömyysturvan rahoituksen varmistaminen sekä panostukset työntekijöiden työhyvinvointiin ja osaamiseen.

– On hyvä, että aktiiviseen työvoimapolitiikkaan lisätään resursseja ja että huomiota kiinnitetään erityisesti pitkäaikaistyöttömiin, joiden määrä on huolestuttavasti kasvanut. Ilman aktiivisia toimia pitkäaikaistyöttömyys näyttäisi kasvavan pysyvästi aina lamakausien seurauksena, Lyly sanoi.

SAK:n puheenjohtajan mukaan oleellista on myös se, että ohjelma lupaa kaikille peruskoulunsa päättäville nuorille pääsyn jatkokoulutukseen. Syrjäytyminen heti peruskoulun jälkeen kun ei ennusta hyvää nuorelle itselleen.

– Talouskasvun ja työllisyyden ohjelma luo hyvän pohjan sille, että harmaan talouden torjunta saa Suomessa entistä enemmän huomiota. Juhlapuheiden tasolla kaikki tahot ovat olleet asiasta huolestuneita, mutta kovin paljon konkreettisia toimia ei jostain syystä ole saatu aikaiseksi, Lyly huomautti.

Koko ohjelma löytyy oikean reunan linkkien kautta.