SAK:n Lyly puolustaa Suomen pysymistä eurossa

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly puolustaa vahvasti Suomen pysymistä eurovaluutassa. Hänen mukaansa euro on ollut hyödyksi suomalaiselle palkansaajalle ja koko Suomelle.
01.09.2012 12:58
SAK
Lauri Lyly

– Vaikka nyt euroalueella on monenlaisia ongelmia, Suomen taloushistoriaan nähden euro on osaltaan antanut meille vakaan ja matalan korko- ja inflaatiotason. Esimerkiksi yhden prosenttiyksikön korkeampi korkotaso tarkoittaisi yksityistalouksille noin tuhannen miljoonan eli miljardin euron menolisäystä, Lyly totesi lauantaina SAK-päivillä Mikkelissä.

Hän pitää selvänä, etteivät suomalaiset halua tällaista lisää omiin asunto- ja muihin kotitalouksien lainoihinsa.

Lylyn mukaan eurokriisin syventyminen, johon euron kaatuminen johtaisi, olisi merkittävä uhka suomalaisille työpaikoille. Kriisin jatkuminen vaikuttaisi suoraan suomalaisten työpaikkojen määrään.

Eurokriisin ratkaisemiseksi Lyly esittää pankkijärjestelmän ja valtioiden erottamista toisistaan sekä sitä, että valtiot tekevät isoja kasvua tukevia uudistuksia. Hänen mukaansa valtioiden pitää tehdä enemmän teollisten ja palvelujen työpaikkojen synnyttämiseksi.

– Euroopan keskuspankin olisi tuettava kriisimaiden lainansaantia sillä ehdolla, että näitä uudistuksia tehdään. SAK on jo aikaisemmin ehdottanut, että Euroopan vakausmekanismi saisi pankkistatuksen ja sitä kautta luottoa EKP:sta, Lyly linjasi.

SAK mielestä eurobondit eli yhteiset velkapaperit ovat edelleen tarpeettomia kriisin ratkaisua ajatellen.

Lyly muistuttaa SAK:n olleen tärkeä vaikuttaja, kun Suomen EU- ja EMU-jäsenyyttä edistettiin. Hänen mielestään tämä lähtökohta on edelleen puolusteltavissa. Lylyn mielestä ammattiyhdistysliikkeen ja sen arvojen edistämiseksi maailmanlaajuisesti tarvitaan vahvaa Eurooppaa.

Kuinka ulos eurokriisistä? SAK:n ekonomistien kannanotto 19.10.2011

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.