SAK:n Lyly: Eurooppa tarvitsee teollisuutensa
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kaipaa eurooppalaisen teollisuuden uutta tulemista.
– Korkean teknologian toimialat ovat keskeisiä luotaessa uusia työpaikkoja. Euroopan komissio ymmärtää nämä haasteet ja on tiedonannossaan esittänyt Euroopalle teollista renessanssia.
Teollisuuden osuus bruttokansantuotteesta on laskenut EU:ssa 15 prosenttiin. Maailman sadan johtavan korkean teknologian yrityksen listalla on enää kahdeksen eurooppalaista yritystä, kun Nokian kännykkätuotannon myynti Microsoftille toteutuu myöhemmin keväällä.
Komissio puolestaan on korostanut, että riittämättömät investoinnit tutkimukseen ja tuotekehitykseen jarruttavat Euroopan teollisuuden kasvua.
– Tämä merkitsee, että teollista pohjaamme ei modernisoida ja menetämme uusia tärkeitä markkinoita. On ensiarvoisen tärkeää, että investoinnit saadaan nostettua kestävälle tasolle. Tätä viestiä myös eurooppalaisten palkansaajien tulisi korostaa.
Lylyn mukaan EU:n ja USA:n välinen vapaakauppasopimus pakottaisi eurooppalaiset yritykset nostamaan alhaista investointitasoaan.
– EU:n ja Yhdysvaltojen integraatio antaisi kasvusysäyksen vientialoillemme ja vahvistaisi talouksiemme dynamiikkaa myös muilla aloilla. Amerikkalaiset yritykset ovat yleisesti ottaen useilla eri sektoreilla eurooppalaisia parempia uusien teknologioiden hyväksikäytössä.
Lyly puhui 11.–12. maaliskuuta Euroopan ammatillisen yhteisöjärjestö EAY:n hallituksessa korkean teknologian alojen sekä EU:n ja USA:n kauppasopimuksen merkityksestä Euroopan taloudelle. Järjestö edustaa 60 miljoonaa palkansaajaa Euroopan tason työmarkkinaneuvotteluissa.