SAK:n Lyly: Euroopan kriisi jättää jälkensä ihmisiin

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK on huolissaan Euroopan sosiaalisesta kriisistä. Kriisin seurauksena jää pysyviä, sukupolven yli meneviä yksilötasoisia ja yhteiskunnallisia ongelmia.
28.05.2013 16:15
SAK
Lauri Lyly

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly muistuttaa Euroopan unionin elävän historiansa pahinta kriisiä. Monien maiden hyvinvointivaltioita puretaan.

– Sosiaaliset ongelmat eivät pysy kriisimaiden sisällä. Pitkään jatkuva massatyöttömyys aiheuttaa epävakautta koko Euroopassa. Miten käy suomalaisten hyvinvoinnin, jos muu Eurooppa köyhtyy ja kurjistuu? Lyly huomautti tänään SAK:n, Akavan ja STTK:n järjestämässä keskustelutilaisuudessa.

Lylyn mukaan erityisesti nuorten työttömyys on hälyttävällä tasolla.

– Millainen on nuoren tulevaisuus, kun ei ole työtä eikä toimeentuloa?

Lyly painottaa myös, ettei EU voi puuttua työmarkkinajärjestöjen itsenäiseen työehtosopimiseen. Euroopan unioni ei saa kajota sopimusten sisältöön eikä siihen, miten työehdoista neuvotellaan.

Sen sijaan Euroopan komission tehtävänä on nimenomaan turvata, että EU:ssa kunnioitetaan työmarkkinaosapuolten vapaata neuvottelutoimintaa.

Komissio on mukana troikassa, jonka vaatimuksesta kriisimaissa on uudistettu työelämän rakenteita perusoikeuksien vastaisesti. Muun muassa Kreikassa käveltiin työmarkkinajärjestöjen sopimusten yli.

– Kriisi ei ole syy jättää noudattamatta työelämän perusoikeuksia. Jokaisella on oikeus kuulua ammattiliittoon ja neuvotella yhdessä työehdoistaan, Lyly painotti.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.