Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n Lauri Lyly: Suomalaiset …

Uutinen

SAK:n Lauri Lyly: Suomalaiset työehdot turvattava myös tilapäisessä työskentelyssä

Lauri Lyly

– Kansainvälistymisen myötä työvoiman liikkuvuus kasvaa. Suomen näkökulmasta maahanmuuttoa tarvitaan, sillä vaikka Suomessa edelleen on huomattavan paljon työttömiä, on meillä myös jo aloja, joilla osaavasta työvoimasta on pulaa. Suurten ikäluokkien tulo eläkeikään ja työelämään tulevien ikäluokkien pienuus lisäävät myös ulkomaisen työvoiman tarvetta, totesi SAK:n työympäristöosaston johtaja Lauri Lyly Teollisuuden palkansaajien &#;8221Työvoiman liikkuvuus ja Suomen työmarkkinat” -seminaarissa keskiviikkona.

– Maahanmuutolla ei kuitenkaan voida ratkaista yhteiskunnan perushaastetta: tarvetta työllisyysasteen ja tuottavuuden nostamiseen. Sopeutuminen työelämän sukupolvenvaihdokseen ja maailmantalouden murrokseen edellyttää, että Suomessa jo olevasta koti- ja ulkomaisesta työvoimasta huolehditaan. Tällä hetkellä maahan muuttaneiden työttömyysaste on jopa kolminkertainen Suomessa syntyneisiin verrattuna. On huolehdittava, että maahanmuutto vahvistaa huoltosuhdetta, ei heikennä sitä.

– Työttömäksi jäämisen ohella on vaarana, että maahanmuuttajat ajautuvat pysyvästi sellaisiin töihin, joita suomalaiset karttavat. Tällainen työmarkkinoiden kahtiajakautuminen ei ole toivottavaa, vaan on omiaan mm. lisäämään entisestään maahanmuuttajien syrjintää ja eriarvoisuutta työelämässä. Ulkomaalaisten eristäminen omille työmarkkinoilleen merkitsee myös vakavaa voimavarojen tuhlausta: maahanmuuttajien koulutus ja työkokemus jäävät hyödyntämättä, jos näitä ei palkata omaa osaamista vastaaviin tehtäviin.

– Erityisen ongelman työvoiman liikkuvuudessa muodostaa tilapäinen työskentely maan rajojen yli. Nimenomaan rajat ylittävään työskentelyyn liittyy aivan liian usein esimerkiksi työehtojen polkemista, harmaata taloutta ja talousrikollisuutta. Rajat ylittävä työskentely vaatikin aivan oman toimenpideohjelmansa maahanmuuttopoliittisen ohjelman rinnalle. Keskeisessä osassa on tilaajan tai teettäjän velvoitteiden kasvattaminen, verojen ennakkoperintä ja työmarkkinajärjestöjen kanneoikeus. Työmarkkinajärjestöt sopivat yleiset linjat tilaajanvastuun toteuttamisesta. Voimassa olevassa tupossa jatkovalmisteluun nimettyjen työryhmien määräajat päättyvät vuodenvaihteen tuntumassa. Tupon jatkovalmistelussa keskityttiin viime talvena ja kevään aikana muutosturvapaketin voimaansaattamiseen. Tilaajavastuun tähän asti verkalleen edennyt valmistelutyö tulisikin nyt saada samalla tarmolla käyntiin.

Lisätietoja:

SAK:n työympäristöosaston johtaja Lauri Lyly, puh. 050 68 293