Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n Lauri Lyly: Palkankorotu…

Uutinen

SAK:n Lauri Lyly: Palkankorotusten taso on ollut vastuullinen

SAK:n edunvalvontaosaston johtaja Lauri Lyly

SAK:n johtajan Lauri Lylyn mielestä liittokierroksella tehtyjen työehtosopimusten palkankorotusten taso on ottanut hyvin huomioon tuottavuuden kehityksen ja inflaatio-odotukset.

– Sopimusten korotuslinja on ollut hyvin vastuullinen. Keskimääräinen tuottavuuden kehitys on noin kahden, kolmen prosentin luokkaa vuodessa ja inflaatio lähentelee kohta kolmea prosenttia. Eli noin neljän prosentin vuosittaisilla palkankorotusluvuilla firmojen kehittämiseen jää vielä paljon ulosmittaamatonta rahaa. Korotukset eivät myöskään ole inflaatiota kiihdyttäviä, Lyly totesi lauantaina Puuliiton tilaisuudessa Uudessakaupungissa.

– Palkankorotusten pitää turvata ostovoiman kehittyminen, koska palkansaajien verotukseen nyt tehdyt ratkaisut ja palvelumaksujen korotukset eivät kasvata palkansaajien ostovoimaa. Työnantajien kitinä palkankorotusten liian korkeasta tasosta on turhaa, koska he itse tekivät aloitteen liittokohtaisen kierroksen suuntaan.

– Myös suhteessa naapuri- ja kilpailijamaihin korotusten taso on ollut vertailukelpoinen. Nyt odotetaan muidenkin sopimusten syntyvän näiltä pohjilta. Lisäksi muun muassa naisvaltaisilla palvelualoilla tarvitaan tasa-arvoa ja samapalkkaisuutta edistäviä palkkapotteja.

– Paikallisten pottien kasvattaminen vaatii neuvottelusuhteiden tasavertaisuutta. Se tulee olemaan suuri haaste ay-liikkeen omalle kehittämiselle. Sitä työtä liikkeen on tehtävä koko ajan. Sopimuskauden lopun ajoittuminen vuoden 2009-2010 vuodenvaiheeseen antaa mahdollisuuden koota laaja tuloratkaisu, mikäli siihen on silloin tarvetta, Lyly sanoi.