SAK:n Lauri Lyly: iPod-sukupolvi ja globalisaatio haastavat ay-liikkeen
– Ay-liikkeen on löydettävä vastaukset iPod-sukupolven ja globalisaation tuomiin uusiin haasteisiin. Uskomme, että tulevaisuudessakin tarvitaan ay-liikettä, sillä kaikkea ei voi tehdä yksin ja eikä markkinoiden kanssa voi neuvotella, sanoi SAK:n johtaja Lauri Lyly tänään Joensuussa SAK:n itäisen Suomen 100-vuotistapahtuman juhlaseminaarissa.
– Arjen asiat antavat ay-liikkeelle sen olemassaolon oikeutuksen ja perustan myös tulevaisuudessa. Työhön, työpaikkaan sekä työn ja yksityiselämän yhteensovittamiseen liittyvät kysymykset saattavat muuttua mutta ne eivät voi kadota, Lyly painotti.
– Palkka-asioiden, vähimmäisturvan ja ansiosidonnaisen sosiaaliturvan lisäksi ay-liikkeen asialistan kärkeen nousevat työn sisältöön, työhyvinvointiin ja työelämän kehittämiseen liittyvät kysymykset sekä ammatillisen osaamisen tasosta huolehtiminen.
– Sopimustoiminnan tasavertaisuuden säilyttäminen jokaisella neuvottelutasolla &#;8211 niin paikallisesti kuin liitto- ja keskusjärjestötasolla – on olennaisen tärkeää. Ei ole yhdentekevää, miten eri asioiden sopimispaikka määräytyy ja kuka sopimispaikan määrää. Omien rakenteidemme muuttamisen tavoitteena pitää olla edunvalvonnan tehokkuuden lisääminen. Meidän pitää avoimesti katsoa nykyistä liitto- ja keskusjärjestörakennettamme, Lyly totesi.
– Ay-liikkeen elämisen ehto on myös siinä, millä herkkyydellä se kuuntelee jäseniään. On syytä pohtia, voisiko tulevaisuuden työväentalo toimia esimerkiksi netissä. Jäsenemme työskentelevät tänä päivänä hyvin erilaisessa työpaikkatodellisuudessa kuin sata vuotta sitten. Tämä haastaa ay-liikkeen osaamisen ja palvelukyvyn, sillä vastauksia on annettava hyvin erikokoisille työpaikoille, pätkätyöläisille, erilaisista kulttuuritaustoista tuleville ihmisille ja uusissa ammateissa toimiville.