SAK:n Lauri Ihalainen: Itämeren alueen yhteistyö vahvistuu Viron EU-jäsenyyden myötä
Suurella äänestysaktiivisuudellaan ruotsalaiset antoivat sunnuntain kansanäänestyksessään vahvan äänensä demokratialle. Myös äänestyksen tulos oli selvä, eikä jätä tilaa tulkinnoille. Kielteinen kanta talous- ja rahaliittoon liittymiselle ei aiheuta dramaattista muutosta Suomen ja Ruotsin välille vaan merkitsee nykytilanteen pysymistä ennallaan.
On kuitenkin selvää, että Ruotsin jättäytyminen Emun ulkopuolelle yhdessä Itämeren alueen yhteistyön uuden vahvistumisen kanssa merkitsee Pohjoismaisen yhteistyön jonkinlaista uudelleen asemoitumista Euroopassa. Ruotsin myönteinen päätös olisi toisaalta lisännyt Pohjoismaiden painoa talouspoliittisessa EU-päätöksenteossa ja sillä olisi eittämättä ollut myös myönteisiä vaikutuksia Suomen ja Ruotsin väliselle kaupalle. Myös EU:n uusi perustuslakiesitys sisältää mahdollisuuden Emu-maiden tiiviimmälle yhteistyölle.
Viron kansanäänestyksen tulos oli vielä selvempi, mikä myös oli ennakoitavissa. Virolaisia on syytä onnitella tästä Viron kannalta merkittävästä ja historiallisesta ratkaisusta. Uskon, että Virosta tulee EU:ssa Suomelle hyvä yhteistyökumppani. Viron mukaantulo EU:hun merkitsee ilman muuta, että Itämeren alueesta muodostuu Pohjoismaiden rinnalle yhä tärkeämpi yhteistyön foorumi. Suomen ja Viron välillä on jo nyt tiivistä yhteistyötä ja yhteydenpitoa, ja onkin tärkeää, että EU:n jäseninä Virossa ja Suomessa toimitaan jatkossa yhteisten EU-säädösten mukaisesti.
Suomessa on tänä syksynä saatu aikaan päätöksiä, jotka merkitsevät, että Suomi on aikaisempaa paremmin pystynyt varautumaan työvoiman vapaaseen liikkuvuuteen siirtymävaiheessa liittyviin mahdollisiin häiriöihin. Onkin tärkeää, että myös uusi ulkomaalaislaki saadaan voimaan ennen vappua 2004.