Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n Lauri Ihalainen: Globali…

Uutinen

SAK:n Lauri Ihalainen: Globalisaatio saatava palvelemaan ihmisiä

– Globaalissa taloudessa tarvitaan suomalaisen ay-liikkeen mielestä enemmän ja parempaa sääntelyä. Vapaan kaupan on oltava reilua kauppaa. Kansainvälisen ammattiyhdistysliikkeen keskeinen vaatimus WTO:n tänään alkavalle ministerikokoukselle onkin, että työntekijöiden perusoikeudet sisällytetään WTO:n sopimuksiin, toteaa SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen.

– Nämä kansainvälisesti tunnustetut työntekijöiden perusoikeudethan ovat oikeus järjestäytyä ja neuvotella, pakko- ja orjatyön kielto, lapsityön kielto sekä syrjinnän kielto. Suomalainen ammattiyhdistysliike tukee EU:n ehdotusta perustaa pysyvä työntekijöiden oikeuksia ja kauppaa käsittelevä foorumi kansainvälisen työjärjestön ILO:n ja WTO:n välille. Edellytämmekin, että EU pysyy tiukasti tämän ehdotuksen takana Dohan kokouksessa, Ihalainen painottaa.

Kansainvälisen ammattiyhdistysliikkeen tavoitteena ei Ihalaisen mukaan ole estää kehitysmaiden vientiä, vaan parantaa niiden edellytyksiä osallistua kansainväliseen kauppaan tuottavuutta, tuotantoa ja ostovoimaa kasvattaen. Globalisaatio on ammattiyhdistysliikkeen mielestä saatava palvelemaan ihmisiä eikä vain talouden ja pääoman etuja.

– Globaalistuminen on lisännyt maailman mitassa eriarvoisuutta entisestään. Kuilu rikkaiden ja köyhien maiden välillä on syventynyt, mutta eriarvoisuus on lisääntynyt myös yhteiskuntien sisällä. Sadat miljoonat ihmiset elävät edelleen äärimmäisessä köyhyydessä vailla tulevaisuutta ja mahdollisuutta ihmisarvoiseen elämään. Miljoonat lapset työskentelevät järkyttävissä oloissa ja erilainen pakko- ja orjatyö on vain lisääntynyt. Yli 800 miljoonaa aikuista on luku- ja kirjoitustaidottomia – näistä suurin osa naisia. Köyhyys on uhka rauhalle ja turvallisuudelle. Ihmisoikeuksien kunnioittaminen, köyhyyden poistaminen ja demokratian vahvistaminen ovat perusta rauhalle ja sosiaaliselle turvallisuudelle. Niiden puolesta ammattiyhdistysliike toimii kaikkialla maailmassa, Ihalainen korostaa.

Humanitaarinen apu Afganistanin siviileille turvattava

Ihalainen toteaa, että viime kuukausien tapahtumat – terrori-iskut ja niiden seuraukset – ovat järkyttäneet kansainvälistä ammattiyhdistysliikettä syvästi. Suomalainenkin ay-liike antaa tukensa YK:n linjauksille ja EU:n toimille terrorismin kitkemiseksi maailmasta.

– Juuri nyt on tärkeää että kansainvälinen yhteisö, ja erityisesti EU, toimii määrätietoisesti sen varmistamiseksi, että humanitaarinen apu Afganistanin siviiliväestölle on riittävää ja menee perille, Ihalainen painottaa.